Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pensionshöjningen lockar till att lyfta pension och jobba samtidigt: “Det ger trygghet och frihet”

Kvinna med kortklippt hår, glasögon, och jacka i en utomhusmiljö med snö
Bildtext Tuva Axelsson arbetade länge inom barnskyddet i Kyrkslätt, men gick nyligen i ålderspension. Hon fortsätter ändå jobba vid årsskiftet.
Bild: Isabella Haaja / Yle

Snart får pensionärerna mer pengar än på årtionden. Den ovanligt stora indexhöjningen i januari har fått folk att rusa till pensionsbolagen. Många fortsätter ändå jobba trots att de lyfter pension.

– Jag har fullt sjå med att förklara vad jag menar med ordet pensionär. För mig är det att lyfta pension, medan de flesta verkar se det som en synonym med att sluta vara yrkesverksam. Jag har ju bara blivit pensionär i meningen att jag lyfter pension, säger Edgar Vickström.

Han jobbar som präst på Åland och har lyft partiell ålderspension sedan första december i år.

Just partiell ålderspension har varit ett speciellt populärt alternativ. I november ansökte 34 000 personer om partiell ålderspension, jämfört med 13 000 året innan.

För att kunna lyfta partiell ålderspension måste man ha fyllt 61 år. Den andel man tar ut minskar permanent på pensionen för resten av livet.

Senare pension ekonomiskt lönsamt

Också fler personer har gått i ålderspension. 62 700 personer ansökte i år om ålderspension, jämfört med 50 000 året innan.

Tuva Axelsson är en av dem. Hon har en lång karriär bakom sig inom barnskyddet i Kyrkslätt. Axelsson kunde egentligen ha gått i pension tidigare, men trivdes i sitt jobb och valde att fortsätta.

De allra flesta går i pension så snabbt som det är möjligt, trots att det är ekonomiskt lönsamt att göra det senare. För varje månad som man skjuter fram sin pension, stiger pensionen med 0.4 procent.

Mitt tips till de som är i arbetslivet är att börja pensionsspara!

― Tuva Axelsson, nybliven pensionär

Pensionshöjningen kom som en positiv överraskning för henne.

– Det är en verklig bonus, det kan ju bli en extra hundralapp i månaden.

Men Axelsson hinner inte vara pensionerad länge förrän hon återgår till jobbet. I januari fortsätter hon jobba inom barnskyddet, fyra dagar i veckan.

– Jag hade semester innan min pension och det har blivit lite långtråkigt, så när jag blev erbjuden jobb nära mig kändes det som ett bra val.

Att gå i pension är en stor omställning för många. För Axelsson var det nytt att inte behöva lämna stora projekt eller idéer till helgen, utan att istället ha möjlighet att göra dem när som helst.

– Det kanske jag inte riktigt ännu heller har vant mig vid, tillägger hon.

En manlig präst
Bildtext Edgar Vickström jobbar som präst på Åland och tar ut partiell ålderspension.
Bild: Privat

Pensionärernas tips: börja pensionsspara och älska ditt jobb

För att kunna dra nytta av den kommande indexhöjningen måste man ha gått i pension före årsskiftet. Indexhöjningen på nästan sju procent beror på den höga inflationen. Enligt Edgar Vickström ger den partiella förtidspensionen lugn i en osäker ekonomisk tid.

– Det ger trygghet och frihet att kunna lyfta pension vid sidan om jobbet, säger han.

Med hjälp av Yles pensionsklocka kan man räkna ut när man tidigast kan gå i pension. Många av de som nu är i arbetslivet kommer att få jobba högre upp i åldrarna än dagens pensionärer.

Tuva Axelsson har ett råd för de som nu är mitt i arbetslivet.

– Börja pensionsspara! Det kom som en överraskning hur mycket inkomsterna egentligen sjunker, så att pensionsspara är mitt tips.

Jag har tidigare jobbat enbart för att tjäna pengar, men nu gör jag precis det jag vill göra

― Edgar Vickström, partiellt ålderpensionerad

Hon tillägger att det också är viktigt att trivas i sitt jobb för att orka arbeta. Också arbetskamraterna har varit betydelsefulla för Axelsson under hennes karriär.

Edgar Vickström är inne på samma spår.

– Välj ett yrke som du älskar, för då är det inget bekymmer att jobba.

Vickström har tidigare jobbat som ekonom, men vigdes nyligen till präst. Det är ett jobb han stortrivs med. Enligt honom finns det ingenting bättre än att jobba med något som känns meningsfullt.

– Jag har tidigare jobbat enbart för att tjäna pengar, men nu gör jag precis det jag vill göra, säger han.

Illustration av ett finger som pekar på en mobilskärm som visar en applikation som heter "Pensionsklockan" som räknar ner tiden till pensionering.

Rekordmånga i pension vid årsskiftet: Vår pensionsklocka visar hur långt du har kvar till pensionen

År 2023 får pensionärerna mer pengar än på årtionden tack vare den rekordstora indexhöjningen. Se hur många dagar, timmar och minuter du har kvar.