Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jocki Löfmark från Solf fick sitt första trumset som treåring – nu uppträder han i På Spåret: ”Krävde väldigt mycket jobb”

Porträtt av mansperson som sitter i soffa.
Bildtext Stockholm har redan länge känts som hemma för Jocki Löfmark, men barndomshemmet finns i Solf.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Jocki Löfmark spelar trummor i bandet Smith & Thell som står för musiken i populära SVT-programmet På Spåret härnäst. Löfmark storsatsade på arrangemangen inför inspelningen av de program som bandet medverkar i.

Stockholm är hemma för Jocki Löfmark sedan tio år tillbaka, men Yle Österbotten passar på att hälsa på i barndomshemmet i Solf i Korsholm då Löfmark tillbringar en del av sin julledighet här.

Såklart står ett gammalt trumset kvar i ett av sovrummen och Löfmark trollar med lätthet fram medryckande rytmer ur det.

– Allt började nog med allt det som min pappa gjorde, han var musiker. Enda sedan jag var liten så har det funnits ett trumset och gitarrer hemma, och vi hade ett musikrum där vi spelade varje helg han och jag.

Pappan, Guy Löfmark, sjöng som ung i Vasabandet The Wantons. För Jocki Löfmark har musiken burit ännu längre än så. Efter avslutad grundskola studerade han trummor i två år på folkhögskola i Vasa och ganska snart efter det blev det vidare studier i Stockholm. Löfmark satte tid och krafter på att verkligen nöta in sitt instrument.

– Och sedan har det bara tagit fart, säger Löfmark.

Ett viktigt telefonsamtal

En dag för omkring tre år sedan kom ett telefonsamtal som kom att bli en milstolpe för Löfmark.

Det var den svenska popduon Smith & Thell som med extremt kort varsel behövde en trummis till sin spelning följande dag.

Löfmark visste inte hur han skulle kunna tacka ja. Det handlade om 13 låtar som han inte hade hört talas om. Han råkade ha födelsedag och skulle gå ut på restaurang med sin flickvän. Samtidigt kände han att det här var en spelning som han ville ta.

Lösningen blev att sträcka sig alldeles extra.

– Så jag gick ut och firade min födelsedag med min fickvän. Men efter restaurangen åkte jag till studion och övade in låtarna, hela natten. Och spelningen nästa dag gick jättebra!

Porträtt av Joakim Löfmark som spelar trummor
Bildtext Under uppväxten älskade Löfmark coola sporter. Han åkte skateboard och trickskidor. Och trummorna såg han som det coolaste instrumentet. – Jag tycker ännu idag att trummor är coolast, hundra procent, säger han.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Medlemmarna i Smith & Thell trivdes med Löfmark och han med dem. Efter att Löfmark spelat med bandet i ungefär ett år fick han frågan om han ville bli kapellmästare, ett ord som i Sverige framför allt används i populärmusiksammanhang. Enligt Löfmarks egen beskrivning är han ansvarig för bandets alla musikarrangemang.

Löfmark kallar också arbetet med Smith & Thell för sitt kärleksprojekt. Han sätter ner själ och hjärta i att försöka få fram det sound som bandet vill ha under sina spelningar.

– Jag kände att det här ska jag satsa på för jag kände att det här är stort för mig, och så känns det fortfarande idag.

Samtidigt stod det tidigt klart att det också handlar om personkemi, en stark vänskap har vuxit fram.

– Vi har turnerat så mycket och då måste det hålla socialt. Vi står bara på scen i en timme men sedan umgås vi 23 timmar, på hotellet och i bussen. Ur det har det byggts en väldigt fin vänskap.

Hedersuppdrag: På Spåret

Smith & Thell är samtidigt ett av de band som uppträder i På Spåret under den pågående säsongen av det närmast otroligt populära tv-programmet.

Jocki Löfmark berättar att bandet har satsat avsevärda mängder tid och krafter på att få musiken att sitta helt rätt inför inspelningarna med SVT.

– Det krävde väldigt mycket jobb. Vi turnerade samtidigt från maj till november, så vi gjorde de här produktionerna i bussen och på hotellrum. All ledig tid vi fick så satte vi på att producera de här låtarna.

Porträtt av Joakim Löfmark i en soffa
Bildtext Jocki Löfmark heter egentligen Joakim i förnamn. Men det använder ingen, säger han. Också här, i barndomshemmet i Solf, är han Jocki.
Bild: Kim Blåfield / Yle

I juni fick bandet en lång lista på olika städer som skulle ingå i frågesporten, och kända band med koppling till de städerna. Utgående från listan fick Smith & Thell välja vilka låtar de ville framföra.

Själv såg Löfmark sitt livs första avsnitt av På Spåret nyligen då Bo Kaspers Orkester stod för musiken. Nu ska det bli roligt att se hur slutresultatet av det egna jobbet ser ut, då det första programmet som Smith & Thell medverkar i sänds på trettondagen.

– Det ska bli jättespännande att se. Inspelningarna gick jättebra, men man vill ju se helheten med ljus och bild.

Mindre trummor, mer företagande

I år har Löfmark gjort närmare 70 spelningar med Smith & Thell. Därtill spelar han trummor för artisten Cornelia Jakobs, så det blir många nätter borta hemifrån. Sedan Löfmark blev pappa känns det svårare.

Inte minst därför satsar han idag också en hel del på sitt företag Jab Production, som arrangerar och producerar andra artisters liveshower. Duon Norlie & KKV och artisten Tove Styrke hör till dem vars spelningar Löfmarks företag nu jobbar med.

– Man kan säga att jag är flygande kapellmästare och liveproducent.

Trummorna har hamnat lite på sidan om just nu, och istället tillbringar Löfmark väldigt mycket tid i studion med att producera för andra.

– Men det gör också att jag kan vara hemma mycket mera och vara med familjen. Det känns fint.