Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Tour de Ski startar med sprint – fem finländska damer vidare från kvalet

Uppdaterad 31.12.2022 14:33.
Sprint, finaler för damer och herrar (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Damernas Tour de Ski kan bli en riktig rysare där två finländskor har chans att blanda sig in i segerstriden. På herrsidan pekar det mesta mot stor norsk segerfest.

Kl. 12.25 Sprintkval, Val Müstair

Sprintkval för damer och herrar (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Finländare, damer: 5 Jasmi Joensuu, 8 Katri Lylynperä, 11 Krista Pärmäkoski, 16 Anne Kyllönen, 18 Jasmin Kähärä, 24 Kerttu Niskanen, 33 Anni Alakoski

Finländare, herrar: 10 Ville Ahonen, 38 Lauri Lepistö, 64 Iivo Niskanen, 71 Perttu Hyvärinen, 100 Markus Vuorela

Kommentator: Mikael Oivo

Kl. 14.55, Sprint, Val Müstair

Sprint, finaler för damer och herrar (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Finländare, damer: 10 Jasmin Kähärä, 11 Jasmi Joensuu, 15 Krista Pärmäkoski, 16 Kerttu Niskanen, 24 Katri Lylynperä

Finländare, herrar: 28 Perttu Hyvärinen

Kommentator: Mikael Oivo

Pärmäkoski och Niskanen i stort behov av bonussekunder från sprinten

Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen hör till de damer som har realistiska möjligheter att kämpa om topp-3-placeringar på Tour de Ski som helhet. Inte helt otänkbart att någondera till och med kunde kämpa om totalsegern i år, men i så fall behöver precis allting klaffa på bästa tänkbara sätt.

Pärmäkoski har en gång slutat tvåa och en gång trea på touren, medan Niskanen som bäst slutat femma. I vinter har Niskanen, som vann den klassiska milen i Beitostølen, varit den aningen vassare av de två på normaldistanserna. Pärmäkoski känner sig däremot mer hemma i sprintloppen.

Viktiga bonussekunder står på spel på öppningsdistansen, fristilssprinten i Val Müstair. Det skulle gälla att ta sig minst till semifinal för att inte förlora med mer än 40 sekunder mot vinnaren.

Det är mycket möjligt att varken Pärmäkoski eller Niskanen är bästa finländska i sprinten. Tävlingsformen faller mer i smaken på Jasmi Joensuu och Tour de Ski-debuterande Jasmin Kähärä.

Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen.
Bildtext Pärmäkoski och Niskanen kan kämpa om de främsta placeringarna i touren.
Bild: EPA-EFE

De kolliderande storfavoriterna möts igen

Jessie Diggins och Frida Karlsson, kolliderade i fjol under tourens andra sprint i Oberstdorf. Ja, eller egentligen rammades Diggins av Karlsson, som diskvalificerades i tävlingen och åkte hem. Diggins jakt på totalsegern förstördes då hon inte gick vidare från kvartsfinalen i tävlingen.

I år är det just de här två som på förhand ses som de allra största vinnarkandidaterna för Tour de Ski.

Bägge damerna har hunnit vinna ett par tävlingar i världscupen i vinter. Diggins har sin vana trogen fått formkurvan att peka brant uppåt efter Ruka. Hon är också en mycket erfaren Tour de Ski-åkare och vinnare för ett par år sedan. Karlsson har däremot aldrig slutfört en Tour de Ski.

Det finns ändå fler damer som har goda chanser att kämpa om totalsegern i år. Finländskorna Niskanen och Pärmäkoski får sällskap i tätstriden av bland annat norskorna Tiril Udnes Weng, Anne Kjersti Kalvå och Heidi Weng. Förutom Diggins har USA att kasta in Rosie Brennan som trivs på hög höjd.

Det blir också intressant att se vad de tyska OS-hjältarna Katharina Hennig och Victoria Carl ska mäkta med under touren. Detsamma gäller den formstarka schweiziskan Nadine Fähndrich, som är en av de allra största segerkandidaterna på öppningsdistansen vid sidan om bland annat Maja Dahlqvist.

Namnstarka damer som inte startar på Tour de Ski är bland annat Ebba Andersson, Jonna Sundling, Linn Svahn, Ingvild Flugstad Østberg och Johanna Matintalo.

Inga blåvita stordåd att vänta i sprinten trots Niskanens glädjande comeback

En släng av coronaviruset har hållit Iivo Niskanen borta från världscupen fram till starten av Tour de Ski. Fjolårets trea har meddelat att han åker de tre första etapperna av touren, och avgör sedan ifall han fortsätter eller åker hem. Hans förväntning är att han kan göra enstaka bra lopp, men knappast en hel tour på hög nivå.

Bakom Niskanen ser det tunt ut. I den stora stjärnans frånvaro har Remi Lindholm varit Finlands främsta och säkraste distansåkare, men han har valt att stå över Tour de Ski. Detsamma gäller de främsta sprintrarna Joni Mäki och Lauri Vuorinen som satsar på att slipa VM-formen på hemmaplan.

Efter den fina åttondeplatsen på 20 kilometer i Davos hade det varit intressant att se Arsi Ruuskanen på Tour de Ski, men U23-världsmästaren från i fjol lämnade återbud på grund av förkylning.

Av finländarna som är med, bortsett Niskanen, är Perttu Hyvärinen den som klarat sig bäst på touren tidigare då han för tre år sedan slutade 14:e.

Det är inte alls omöjligt att ingen av de finländska herrarna avancerar från kvalet på öppningsdistansen.

Iivo Niskanen ler.
Bildtext Iivo Niskanen gör sin första start i världscupen den här säsongen.
Bild: Tomi Hänninen

Stoppar italiensk pappalycka norska glädjescener?

Johannes Høsflot Klæbo har aldrig åkt en sprint på Tour de Ski utan att vinna. Han är klar favorit att ta sin sjunde etappseger i en sprint på touren, och samtidigt favorit nummer ett att kamma hem totalsegern. Ifall Klæbo lyckas vinna touren för tredje gången ligger han endast en totalseger efter alla tiders etta i den statistiken, Dario Cologna.

Då frågetecknen kring Iivo Niskanen är så stora, och de ryska åkarna saknas för tillfället, är det i praktiken endast norska åkare som på allvar kämpar om förstaplatsen i Tour de Ski.

Den mångsidigaste norrmannen bakom Klæbo är Pål Golberg som leder världscupen inför touren. Kunde vinnaren av den svensk-norska Ski Touren för tre år sedan klara av att slå Klæbo på fingrarna?

Den senaste sprinten i världscupen vanns inte av Klæbo utan av Federico Pellegrino, som blev pappa bara två dygn efter sin seger i Davos. Italienaren har med åren blivit allt bättre på normaldistanserna. Kanske han också efter sprinten i Val Müstair klarar av att slå in en pappalycklig italiensk kil i den norska dominansen?

Diskussion om artikeln