Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helomvändning efter kaotiska träningen – tourens andra etapp ändras på nytt: ”Skulle bli en fäktningsmatch”

Åkare i en backe.
Bild: EPA

Tour de Skis andra etapp skulle vara en jaktstart men på grund av snöbrist ändrade man till en masstart. Men kort inpå starten i touren har arrangörerna ändrat sig igen – det blir jaktstart trots allt.

Tour de Ski startar i dag i Val Müstair med en sprint i fristil och på söndag väntar det första distansloppet.

Enligt den ursprungliga planen skulle den andra etappen vara en jaktstart men tidigare i veckan ändrade man till en masstart. Det fanns inte tillräckligt med snö att tillgå och samtidigt kortade man ner bansträckningen.

På fredagen tränade åkarna på banan men det som internationella skidförbundet Fis fick se ledde till en helomvändning. Flera damåkare var inblandade i en krasch då det var tajt och isigt i sista backen.

– Det var jag som orsakade den, jag tror jag gick lite för hårt i kurvan och magplaskade, säger Märta Rosenberg enligt SVT.

Flera länder drivande i frågan

På fredagskvällen kom beskedet att den andra etappen blir en jaktstart – helt enligt den ursprungliga planen. Etappen och bansträckningen blev en het fråga på lagmötet.

– Finland, Sverige, Norge och Italien var de aktiva länderna som tog upp det. På mötet nämndes att en jaktstart skulle vara säkrare och mer rättvis för åkarna. Ett dussin länder var för den här ändringen.

– Framför allt på herrsidan skulle det inte bli några avstånd då hundra åkare startar på samma gång. Det skulle bli en fäktningsmatch och det kunde gå väldigt illa som det gjort i några tävlingar, säger Finlands chefstränare Teemu Pasanen till Yle.

Pasanen kräver förbättring

Banans längd kommer dock inte att ändras. Det blir en slinga på 2,5 kilometer i stället för 3,3 kilometer.

– Det här visar att arrangemanget inte sköts fullt ut. Där behöver Fis och arrangörerna skärpa sig. Tävlingarna borde skötas ordentligt och man borde vara säker på att snöläget är i ordning. Det borde vara ett krav. Det finns utrymme för förbättring, säger Pasanen.

Pasanen anser ändå att man kan få till ett bra jaktstartslopp på banan.

– Bonussekunderna som delas ut i sprinten gör att skillnaden mellan första och sista åkare kan vara en och en halv minut. Då kan man åka i en längre kö och det blir inga farliga situationer, säger han.

Diskussion om artikeln