Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Ett pressat Nashville mot ”säkra” playofflaget Vegas – Predators finländare måste prestera

Uppdaterad 31.12.2022 13:48.
Juuse Saros i Nashvilles mål.
Bild: Christopher Hanewinckel-USA TODA

Nashville Predators är än en gång i en situation vid årsskiftet där varje match har enorm betydelse – playoffstrecket hotar rymma iväg. Hemmalaget Vegas har däremot en stark höst bakom sig, men formen är svajig för tillfället.

Vegas Golden Knights – Nashville Predators

Klockan 22.05 TV2 och Arenan

Kommentator: Anders Nordenswan

Vegas Golden Knights - Nashville Predators (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Vegas Golden Knights är på väg till slutspel med en sannolikhet på 96 procent, Nashville missar däremot playoff med cirka 82 procents sannolikhet (om man får tro simuleringsmodellen som sajten Hockey-Reference presenterar).

Det är med andra ord ett pressat Predators som landade i Las Vegas efter gårdagens bortaseger över Anaheim Ducks. När pucken faller till isen har det bara gått 22 timmar från första tekningen mot Anaheim.

Hemmalaget Vegas har haft två dagar ledigt, så upplägget favoriserar minsann inte pressade Predators. Å andra sidan har båda lagen spelat sin senaste match mot Ducks. Vegas förlorade, Nashville utklassade ”Ankorna” med 6–1.

Gemensamt för båda lagen har varit en svajig form: Vegas har förlorat fem och Nashville hela sju av de senaste tio matcherna. Den ovissa förhandskänslan understrycks av att det är första gången lagen möts under pågående säsong.

Saros eller Lankinen mellan stolparna?

Ur finländskt perspektiv är Nashville det intressantare laget. Vegas har inte för närvarande en enda blåvit spelare i NHL-truppen, medan Nashvilles finländare har potentialen att göra skillnad.

Viktigast är såklart gubben mellan stolparna – och han kommer garanterat från Finland. Frågan är om förstakeepern Juuse Saros spelar för andra gången inom ett dygn, eller om andravalet Kevin Lankinen får ansvaret.

Lankinen har inte stått sedan Luciadagen och då gick det dåligt. Å andra sidan stoppade han 98 procent av puckarna mot Islanders i början av december.

Med tanke på hur viktig matchen är känns det som att Nashvilles i särklass största segervapen – Juuse Saros – får uppdraget.

Juuse Saros i gul Nashvilletröja under en match.
Bildtext Juuse Saros.
Bild: ©Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

De två övriga finländarna ska försöka se till att det blir nätrassel i andra änden.

Nykomlingen Juuso Pärssinen stod för två assist i segern mot Anaheim och fick lite konkret resultat för allt som har gör rätt i närheten av motståndarmålet. Ett mål finns ändå högt på önskelistan – 3 på 20 matcher är i underkant.

Mål och poängtorka har det också varit för Nashvilles blåvita veteran. Mikael Granlund har levererat två assist i sina fem senaste matcher och det är inte mycket för en av lagets viktigaste producenter.

Under hösten har det blivit sammanlagt 21 poäng i 34 matcher, vilket låter lite bättre, men inte tillräckligt bra ifall det ska bli slutspel för Nashville.

Nyårsafton är väl rätt tidpunkt för att vända på trenden?

Vegas pinas av skador

Hemmalaget får – om inte det blir förändringar i sista stund – klara sig utan tre skadade nyckelspelare: potentiella superstjärnan Jack Eichel, lagets nästbästa back Shea Theodore och måltjuven Jonathan Marchessault.

Det är fråga om stora avbräck som verkligen påverkar lagets kapacitet att producera offensivt.

Vegas har ändå under förra Boston Bruins-coachen Bruce Cassidy visat att laget har ett spelsystem som fungerar och att det finns djup i produktionen. Hela åtta spelare har gjort över 20 poäng under hösten.

Dessutom hör nykomligsmålvakten Logan Thompson till säsongens stora utropstecken. Han har på några månader etablerat sig som en toppkeeper i världens bästa liga.

Miro Heiskanen sätter sin straff och gör mål på Logan Thompson.
Bildtext Logan Thompson gör en bra säsong i Vegas.
Bild: Jerome Miron-USA TODAY Sports/All Over Press

Tippning: Nashville orkar inte

Känns som att matchupplägget är så ofördelaktigt det kan bli för Nashville Predators: två bortamatcher i olika delstater på ett dygn. Bensinen lär ta slut senast i tredje perioden.

Vegas är ett lag som spelar med grym energi och högt tempo. Det är säkert bästa receptet mot Nashville. Det vet både spelarna och coachen Cassidy.

Dessutom har Golden Knights många garvade matchvinnare även utan sina skadade nyckelspelare. Mark Stone,Chandler Stephenson, Reilly Smith, William Karlsson och backgiganten Alex Pietrangelo blir tuffa att tas med för Nashville.

Vegas vinner matchen med 4–2.

Diskussion om artikeln