Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Niskanen utslagen direkt i comebacken – Hyvärinen överraskade med kvartsfinalplats

Uppdaterad 31.12.2022 15:31.

Iivo Niskanen har nu gjort sin första tävling i världscupen efter coronasmitta. Det blev en 57:e plats i sprintkvalet i Val Müstair. Därmed är den första dagen över för hans del i touren.

Niskanen var en av fyra finländare som inte gick vidare från kvalet. Den enda som lyckades var Perttu Hyvärinen. Han hade 28:e tid och tog sig till kvartsfinal i fristilssprint för första gången på sex år.

– Det här är bästa fristilsinsatsen den här säsong men lite konstigt att det kom i sprint, säger Hyvärinen till Yle.

Johannes Høsflot Klæbo var snabbast i kvalet en sekund före Lucas Chanavat.

Sport

Rekordstora prispengar under sommarens fotbolls-VM – varje spelare garanterad minst 28 000 euro

I samband med sommarens VM för damer kommer Fifa för första gången att betala ut prispengar direkt till varje spelare.

I ett dokument som skickats till de deltagande länderna skriver Fifa att varje spelare kommer att vara garanterad en summa på 28 000 euro. Summan kommer sedan att öka ju längre lagen tar sig i turneringen.

Spelarna i det lag som vinner VM-guld kommer att få ungefär 250 000 euro var. Totalt kommer Fifa att betala ut ungefär 150 miljoner euro under mästerskapet.

Spelarfacket Fifpro välkomnar nyheten och skriver att det är ett steg mot jämställdhet på högsta nivå. Den genomsnittliga lönen för damspelare ligger runt 13 000 euro som är en bråkdel av det herrspelare förtjänar i sina klubblag.

Yle sänder VM som spelas i Australien och Nya Zeeland mellan 20 juli och 20 augusti.

Liverpools första nyförvärv presenterad – världsmästaren Alexis Mac Allister klär sig i rött

Han har gjort några starka år i Brighton men nu väntar en ny utmaning för Alexis Mac Allister. Argentinaren har skrivit på för Liverpool där han kommer att ha nummer 10 på ryggen.

Klubben skriver att det handlar om ett flerårigt kontrakt och enligt uppgifter betalar Liverpool mellan 35 och 40 miljoner pund för mittfältaren.

Mac Allister var med och förde Brighton till en sjätteplats i ligan den här säsongen men nu suktar han efter större framgångar.

– Efter VM-guldet har jag sagt att jag vill vinna fler titlar och jag tror att den här klubben kan hjälpa mig att göra det. Det är målsättningen och spelar man i en storklubb så ska man vinna, säger han på Liverpools webbplats.

Under tre och en halv säsong i Brighton spelade Mac Allister 98 matcher i Premier League och gjorde 16 mål.

HIFK:s handbollsherrar värvar svenskt: ”Hoppas han blir en vägvisare för sina landsmän”

Linus Svensson. Så heter det senaste tillskottet till Helsingfors IFK:s handbollslag för kommande ligasäsong.

Den 22-årige svensken kommer närmast från spel på näst högsta serienivå i hemlandet med IFK Ystad. Dessförinnan har vänsteryttern även testat på högstanivån i HK Malmös färger.

Det var en före detta förbundskapten för Finlands damlandslag som talade varmt om en flytt till Finland för Svensson.

– Jag vill prova på FM-ligans nivå, och jag fick jättebra rekommendationer om klubben av Tommy Suoraniemi, uttalar sig Svensson på IFK:s Instagram.

– Förhoppningsvis blir Linus en vägvisare för svenska spelare till FM-ligan, och att detta samtidigt skulle ändra på väderstrecket som utländska spelare värvas ifrån till vår serie, skriver klubben i samma inlägg.

Svenssons kontrakt är ettårigt.