Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: NHL:s hetaste lag Carolina mot höstens uppstickare New Jersey – fortsätter ”Canes” rycka i divisionstäten?

Uppdaterad 01.01.2023 20:14.
New Jersey - Carolina (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

New Jersey Devils inledde säsongen med en tangerat historisk lång segersvit. Nu har Carolina skrivit om sitt rekord – och tagit hand om förstaplatsen i divisionen. Vem går segrande ur dusten då topplagen möts i kväll?

Kl. 22 New Jersey–Carolina, TV2 och Arenan

Kommentator: Mattias Simonsen

New Jersey - Carolina (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Yles nyårshockeyfest fortsätter med en riktig godbit. Det här är inte årets ”Winter Classic” (den står i tur i morgon och syns också på Yles kanaler), men har all potential att bli en riktig klassiker.

Kvällens bjudning är nämligen ett möte mellan New Jersey Devils, som tangerade klubbrekordet för längsta segersvit på 13 matcher tidigare i höst, och Carolina Hurricanes som skrivit om sitt rekord med tio raka segrar. Den sviten lever fortfarande.

När lagen möttes för knappt två veckor sedan var Carolina starkare på hemmais. Nu har Devils sin chans att ta revansch.

Faktum är att New Jersey sett till statistiken var vassare då lagen möttes senast, men då var det ”Canes” som gjorde målen och tog två poäng. Nu leder Carolina Metropolitan-divionen med sex poängs marginal ner till Devils.

Fortsätter Raanta stå eller är succémålvakten i spelskick?

Det kryllar som känt av finländare i Carolina. Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen är båda i spelskick efter att ha dragits med skador under höstens gång och ”Turbo” stod för en fullträff natten till lördag då Hurricanes slog Florida på hemmais.

Det gjorde Jesperi Kotkaniemi också. Och om Björneborgsonen ska leva upp till de höga förväntningarna måste det bli poäng mer frekvent än hittills under säsongen.

Antti Raanta.
Bildtext Antti Raantas framtid i Carolina är oviss då hans ryska utmanare stigit fram.
Bild: Jasen Vinlove/USA TODAY Sports/All Over Press

Antti Raanta har i sin tur tagit vara på sin chans som målvaktsetta. Höstens sensationskeeper Pjotr Kotjetkov dras uppenbarligen med en smärre skada och Raanta har därför fått stå i fyra matcher på raken. I de två senaste har han hållit nollan.

I Devils-lägret får Erik Haula spela tillsammans med draftettan från 2019 Jack Hughes och har gjort det med hedern i behåll. Även om det blev en fyraminutare och ett orsakat bortdömt mål då han stod inne i målgården i New Jerseys senaste match.

Oväntat dåliga på hemmais

Med tanke på att Devils är den östra konferensens fjärde bästa lag är deras hemmastatistik överraskande dålig. Segerprocenten på hemmais är exakt 50 (10-9-1).

Samtidigt har Carolina endast förlorat åtta av sina 20 matcher (bara tre efter ordinarie speltid) på bortais den här säsongen.

För Carolinas del är det största frågetecknet (fortfarande) målskyttet. Hurricanes har gjort 113 mål den här säsongen – endast Philadelphia och Columbus har gjort färre i divisionen.

Carolina lever på att endast släppa in ett fåtal puckar per match, trots att de har kapacitet att skapa halvdussinet livsfarliga målchanser varje kväll.

Kommentatorns tips: Carolina fortsätter skriva historia

Carolina har fått upp farten och New Jersey har varit svajiga mot toppmotstånd den senaste tiden.

Jo, okej, de vann över Pittsburgh med 4–2 men hann innan det förlora två gånger mot Boston, mot New York Rangers och just Carolina.

Mot Pittsburgh tog de dessutom på tok för många utvisningar med tanke på att Carolina har fått igång powerplay-maskineriet.

Vi säger 3–1 till Hurricanes.

Diskussion om artikeln