Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kardinal Arborelius om Benedictus XVI: ”En av vår samtids intellektuellt mest öppna och djupsinniga teologer”

Uppdaterad 31.12.2022 18:13.
Vatikanens flagga vajar på halv stång utanför ett hus med Peterskyrkans kupol i bakgrunden.
Bildtext Beskedet om Benedictus XVI:s död spred sig över världen under nyårsafton.
Bild: EPA-EFE

Kyrkoledare världen över har kommenterat Benedictus XVI död under lördagen. Nordens enda kardinal, Stockholms katolska biskop Anders Arborelius, minns den avlidne påvens ”värme och stilla utstrålning”.

”Påve Benedikt kommer att gå till historien som den påve som avsade sig påveämbetet och trädde tillbaka. Just denna ödmjukhet var så typisk för honom. Varje gång jag fick förmånen att möta honom slog det mig att jag sällan mött en så ödmjuk och saktmodig människa. Hans värme och stilla utstrålning gjorde honom respekterad bland katolikerna.”

Det konstaterar kardinal Arborelius i en kommentar på Katolska kyrkans svenska webbplats.

Den svenske kardinalen lyfter också fram den avlidne påvens Jesusböcker och beskriver honom som ”en av vår samtids intellektuellt mest öppna och djupsinniga teologer”.

Benedict XVI använder en surfplatta.
Bildtext Benedictus XVI var förankrad i den katolska kyrkans traditioner, men samtidigt fast i samtiden.
Bild: EPA / Maurizio Brambatti

Den norske katolske biskopen och trappistmunken Erik Varden, biskop av Trondheim, tar i sin tur fasta på boken Introduktion till kristendomen, den dåvarande Joseph Ratzinger skrev i slutat av 1960-talet.

Varden skriver i en minnestext för katolska kyrkan i Norge att han hos Ratzinger mötte ”ett nytt teologiskt universum: Lärt, men gästvänligt; förankrat i en tvåtusenårig tradition, men frapperande samtidigt”.

”En av de mest intelligenta påvarna”

Finlands katolska biskopsstol står för närvarande tom, sedan Teemu Sippo, biskop emeritus av Helsingfors, år 2019 avgick av hälsoskäl. Han kommenterar ändå dagens nyhet för Svenska Yle:

”Vi sörjer påve emeritus Benedictus XVI frånfälle, men är också tacksamma över hans långvariga arbete som präst, teolog, biskop och påve.”

Teemu Sippo och påve Benectius XVI
Bildtext Intelligent och ödmjuk. Det är biskop emeritus Teemu Sippo bedömning om påve emeritus Benedictus XVI.
Bild: Kirkkohallitus, Michael Kappeler / EPA

I sin kommentar per e-post konstaterar Teemu Sippo också att Benedictus säkert var ”en av de mest intelligenta påvarna i kyrkans historia”.

Teemu Sippo beskriver den förre påven som ”en ödmjuk kyrkans tjänare” och gläder sig åt att böcker av honom finns översatta på både svenska och finska.

En flygbild visar att det är fullt av folk på Petersplatsen under påve Johannes Paulus II:s begravning år 2005. Även Peterskyrkans facad och en del av Vatikanstaten är med på bilden.

Benedictus XVI ville ha en enkel begravning – expåven begravs på torsdag

Begravningsmässa på Petersplatsen, gravplats i kryptan.

Ekumeniskt viktig

Marko Tervaportti, kommunikationsdirektör för Katolska kyrkan i Finland, konstaterar i sin tur i en kommentar för Svenska Yle att Benedictus XVI kommer leva kvar i kyrkohistorien som en ödmjuk påve vars ”teologiska och liturgiska samt akademiska och praktiska expertis och kunnande var förvånansvärt mångsidigt och djupgående”.

Enligt Tervaportti har den förre påven satt ett outplånligt spår i ett stort antal människor även utanför sitt eget samfund, eftersom han är en teolog vars undervisning och tankar uppskattas stort även utanför katolska kyrkan.

En av dem som på torsdagen uttryckte sin uppskattning var Finlands evangelisk-lutherska kyrkas ärkebiskop Tapio Luoma, som på Twitter delade en bild av ett möte med Benedictus XVI i Rom tillsammans med kardinal Walter Kasper, prefekt för Påvliga rådet för främjande av kristen enhet, och den tidigare katolska biskopen av Helsingfors Józef Wróbel.

Ärkebiskop Luoma beskriver Benedictus XVI som en ”betydande andlig ledare”.

Även patriark Kirill, den rysk-ortodoxa kyrkans ledare, beskrev på torsdagen Benedictus XVI som en ypperlig teolog som på ett betydande sätt kunde bidra till samarbete mellan kristna.

Egyptens koptiska ortodoxa kyrkas ledare, påve Tawadros II, beskrev i en kommentar den avlidne biskopen av Rom som ”den bästa efterträdaren till den bästa företrädaren”. Benedictus efterträdde Johannes Paulus II som påve.

Artikeln uppdaterades kl. 18.12 med en kommentar av biskop emeritus Teemu Sippo.