Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snöret vid dörrarna i kyrkan i Rautjärvi togs från kyrkan, tror polisen

En rykande kyrkoruin med ett kors i förgrunden. Tvärs över vägen till kyrkan går ett blåvitt polisband.
Bildtext Rautjärvi kyrka totalförstördes i en brand på juldagsmorgonen.
Bild: Ville Toijonen / Yle

Polisen misstänker att branden i Rautjärvi kyrka på juldagen antändes inifrån kyrkan. Snöret vid dörrarna kan ha tagits från kyrkan.

Polisen misstänker att en äldre, nu avliden man band för kyrkans utgång med snören och tände på kyrkan i Rautjärvi på juldagen. Men hur planerat dådet var är oklart, liksom motivet bakom gärningen.

– Enligt ögonvittnesskildringar är det möjligt att snöret har tagits från kyrkan. De snören som användes till att binda dörrarna har ändå brunnit upp, så dem kan vi inte ta prover på, säger kriminalkommissarie Saku Tielinen vid Sydöstra Finlands polis.

Om snöret har funnits tillhanda kan det betyda att gärningen inte var så planerad, vilket den skulle ha varit om mannen hade tagit med sig snöret på förhand. Tielinen är ändå noga med att framhålla att det är fråga om spekulationer.

Kan ha varit inne i kyrkan

Det är möjligt att gärningsmannen var inne i kyrkan när han startade branden. I så fall ska han ha befunnit sig i rummet under klockstapeln.

– Branden förstörde ändå så mycket av kyrkan att det är svårt att hitta bevis för de exakta detaljerna. Den tekniska utredningen tar prover på till exempel brandfarliga vätskor, men laboratorieundersökningarna har inte blivit klara än, säger Tielinen.

En del av dem som var på plats i kyrkan på juldagen har vittnat om en smäll som kan ha orsakats av att en vätska snabbt antänds.

– Vi har fortfarande inte säkra uppgifter om att den misstänkte äldre mannen är den som antände branden. Vi är öppna för andra möjligheter. Men vi har inte heller fått in tips eller observationer som skulle leda åt ett annat håll, säger Saku Tielinen.

Något motiv för att bränna ner kyrkan och därefter sitt hem har polisen tillsvidare inte hittat.

– Det har inte framkommit till exempel några meningsskiljaktigheter mellan kyrkan och honom.

 Palanut talo noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Rautjärven kirkolta Rautjärvellä Torsantiellä.

Polisen misstänker: Äldre man tände på Rautjärvis kyrka, körde 30 kilometer, tände på småhus och dog

Polisen har en misstänkt för branden i kyrkan i Rautjärvi. Den misstänkta mannen hittades död i ruinerna till det småhus som även det brann ner under söndagen.

Källa: Yle Uutiset