Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Benedictus XVI ville ha en enkel begravning – expåven begravs på torsdag

En flygbild visar att det är fullt av folk på Petersplatsen under påve Johannes Paulus II:s begravning år 2005. Även Peterskyrkans facad och en del av Vatikanstaten är med på bilden.
Bildtext När Johanes Paulus II dog år 2005 var han den sittande påven. Eftersom Benedictus XVI avgick år 2013 är det inte Vatikanens statsöverhuvud som har dött, så diplomatiskt sett blir det en mindre affär på Petersplatsen.
Bild: ABACA/Shutterstock/All Over Press

På torsdag morgon samlas sörjande och nyfikna på Petersplatsen i Rom. Klockan 10.30 finsk tid börjar sedan begravningsmässan för påve emeritus Benedictus XVI.

Fram till måndag morgon blir den förre påven Benedictus XVI:s jordiska kvarlevor kvar i klostret Mater Ecclesiae i Vatikanen där han avled på lördag morgon.

Från och med klockan 10 finsk tid på måndag ligger Benedictus på lit de parade i Peterskyrkan så att sörjande kan ta farväl och visa sin uppskattning. Klockan 20 finsk tid stänger man för dagen, och så upprepas samma program på tisdag och onsdag.

Precis som vid alla besök i Peterskyrkan nu för tiden måste man passera genom säkerhetskontroller innan man kan besöka kyrkan.

Mässa med påve Franciskus

På torsdag blir det begravning på Petersplatsen framför Peterskyrkan. Mässan med påve Franciskus inleds klockan 10.30 finsk tid.

Enligt Vatikanens talesman Matteo Bruni kommer man att följa Benedictus önskemål om en enkel, högtidlig och sober tillställning.

I vanliga fall innebär en påves död att Vatikanstatens statsöverhuvud har gått ur tiden, men eftersom Benedictus avgick år 2013 bjuder man endast in officiella delegationer från Italien och Benedictus hemland Tyskland.

Representanter för andra länder och organisationer kan delta i ceremonin som privatpersoner.

Flygbild av Johannes Paulus II:s begravning på Petersplatsen framför Peterskyrkan i Vatikanen.
Bildtext På Johannes Paulus II:s begravning kan man enkelt urskilja kardinalerna i rött närmast altaret och kistan. Biskopar är klädda i violett.
Bild: ABACA/Shutterstock/All Over Press

Gravläggning under Peterskyrkan

Efter jordfästningen på Petersplatsen kommer Benedictus kista återvända till Peterskyrkan för gravläggning i kryptan under kyrkan, där över 90 påvar har begravts under seklens lopp.

År 2020 sa Peter Seewald, som har skrivit en auktoriserad biografi över den förre påven, till tidningen Passauer Neue Presse att emerituspåven har gjort upp ett andligt testamente och meddelat att han vill gravläggas där hans föregångare Johannes Paulus II lades till vila år 2005.

Johannes Paulus II:s kvarlevor flyttades upp till Peterskyrkan år 2011 i samband med att han blev saligförklarad och finns nu i ett av kyrkans sidokapell, så den platsen i kryptan är ledig.

Källa: Reuters