Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juniorlejonen tappade gruppsegern efter förlust – ärkerivalen Sverige väntar i kvartsfinal: ”Nu börjar de riktiga matcherna”

Finland mot USA i JVM.
Bild: Chris Tanouye / IIHF / All Over Press

Finland förlorade med 2–6 mot USA i den avslutande gruppspelsmatchen i junior-VM. Det betyder att Juniorlejonen slutar tvåa i gruppen och står inför en laddad kvartsfinal.

Juniorlejonen avslutade gruppspelet med en match mot USA där gruppsegern fanns i potten. Finland toppade gruppen inför matchen men efter 60 minuters spel var USA herre på täppan.

Finland hade 1–1 med sig efter den första perioden men i andra akten tryckte USA. Laget gick fram till 4–1 efter mål av Rutger McGroarty, Jimmy Snuggerud och Luke Hughes.

Lennni Hämeenaho gav Finland lite häng med en reducering i den 35:e minuten men närmare än så kom inte laget. Logan Cooley och Lane Hutson nätade för USA i sista perioden och laget vann med 6–2.

– Det var en väldigt tuff match, svårare än någon annan i turneringen. USA var en skicklig motståndare som var starka framför mål. Det blev ett tufft test för oss.

– Närkamperna är något som vi måste ta fasta på. Den aspekten måste förbättras om vi vill vinna matcher, säger förbundskaptenen Tomi Lämsä till Yle.

En finländsk seger skulle ha gett Tyskland i kvarten men nu väntar i stället Sverige på måndag.

– Nu börjar de riktiga matcherna. Genom att vinna avancerar man och det är det fina med den här sporten, säger lagkaptenen Oliver Kapanen.

Kvartsfinaler, måndag:

Kl. 18.00 Finland–Sverige
Kl. 20.30 Tjeckien–Schweiz
Kl. 23.00 USA–Tyskland
Kl. 01.30 Kanada–Slovakien

Mardrömsstart för Sverige

Juniorkronorna förlorade sin sista gruppspelsmatch med 1–5 mot Kanada. Sverige fick en mardrömsinledning och låg under med 0–3 efter drygt halva den första perioden.

Laget lyckades inte resa sig efter den starten och slutade trea i A-gruppen bakom Kanada och Tjeckien.

– Vi kan inte hålla på och gräva ner oss i den här förlusten. Det är nu det roliga börjar, och det är det vi är här för. Finland i kvartsfinal smakar gott, säger Sveriges Ludvig Jansson till SVT.

Kanadas storstjärna Connor Bedard stod för 0+4 i matchen mot Sverige och har nu gjort hela 6+12=18 poäng i mästerskapet.

Bedard är nu den mest effektiva U18-spelaren i ett U20-VM. Jaromir Jagr samlade också ihop 18 poäng 1990 men med fem gjorda mål på sju matcher.

Resultat:

USA–Finland 6–2 (1–1, 3–1, 2–0)
15.22 1–0 Chaz Lucius (Ryan Ufko, Jackson Blake)
16.27 1–1 Joakim Kemell (Aleksi Heimosalmi, Lenni Hämeenaho)
24.57 2–1 Rutger McGroarty (Luke Hughes, Trey Augustine)
29.02 3–1 Jimmy Snuggerud
34.48 4–1 Luke Hughes (Logan Cooley, Jimmy Snuggerud)
35.15 4–2 Lenni Hämeenaho (Niko Huuhtanen, Aleksi Heimosalmi)
43.55 5–2 Logan Cooley (Jimmy Snuggerud, Cutter Gauthier
56.15 6–2 Lane Hutson (Jimmy Snuggerud, Logan Cooley)

Kanada–Sverige 5–1 (3–1, 0–0, 2–0)

Diskussion om artikeln