Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

STT: Tidigare direktör för hybridcentret tvingades bort efter osakligt beteende – direktionsordförande bekräftar sexuellt ofredande

Hybridcentrets direktör Matti Saarelainen på gatan.
Bildtext Matti Saarelainen utanför hybridcentret år 2017.
Bild: Anni Reenpää / Lehtikuva

Nyhetsbyrån STT uppger att direktören för Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot, Matti Saarelainen, tvingades lämna sin post på grund av osakligt beteende gentemot anställda.

Den verkliga orsaken till att Saarelainen avgick år 2019 efter två år på den ledande posten vid hybridcentret (HybridCoE) har varit okänd fram tills nu.

När han slutade på sin post avtackades han av direktionsordförande Jori Arvonen för ett gott arbete med att starta upp centret år 2017. I centrets pressmeddelande konstaterades helt kort att Saarelainen börjar jobba för Skyddspolisen i stället, uppger STT.

Själv konstaterade Saarelainen att han är något av en projektmänniska och inte ens Utrikesministeriet informerades om varför han slutade på sin post.

Sexuella trakasserier och onykterhet på jobbet

Nu bekräftar direktionsordförande Arvonen för STT att det finns andra skäl till att Saarelainen lämnade centret. Nyhetsbyrån har också hört andra källor i frågan.

Saarelainen ska i början av år 2019 ha betett sig osakligt och ofredat två medarbetare sexuellt. Det ena fallet inträffade då personalen firade kväll tillsammans.

Han ska också ha uppträtt berusad vid ett evenemang där han representerade Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot.

Började jobba för Skyddspolisen

Personalen informerade Arvonen om Saarelainens beteende i början av år 2019 och ärendet togs då upp till behandling på det sätt som är brukligt inom statsförvaltningen, säger Arvonen. I processen var också företagshälsovården och arbetarskyddet inkopplade.

Arvonen diskuterade personligen med Saarelainen och sedan hade Arvonen föreslagit för direktionen att Saarelainen omplaceras. Saarelainen blev specialsakkunnig vid Skyddspolisen i stället.

Arvonen beklagar att offren tvingats gå igenom så tunga händelser. Särskilt ledsamt är det enligt honom för att detta drabbat ytterst kompetenta och engagerade topproffs som jobbar för allas gemensamma säkerhet.

Arvonen säger nu att man hemlighållit händelserna för att skydda offren.

Saarelainen misstänks också för att tidigare under sin karriär i egenskap av Utlänningsverkets direktör ha medverkat till att Gennadij Timtjenko, som hörde till Vladimir Putins närmaste krets, fick finländskt medborgarskap i slutet av 1990-talet, uppger STT.

Saarelainen själv har inte svarat på STT:s kontaktbegäran. Han gick i pension 2022 efter att Skyddspolisen beslöt att göra en ny säkerhetsutredning om honom.

Hybridcentret är en fristående organisation med huvudkontor i Finland. Numera har 32 stater anslutit sig till centret.

Källa: STT (Markku Uhari, Minna Holopainen, Mikko Isotalo )