Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Receptbelagda mediciner blir billigare i dag

Staten skär ner på apotekens vinstmarginaler för receptbelagda läkemedel genom att betala 40 miljoner euro mindre stöd till dem. Det görs för att finansiera den åtstramade dimensioneringen av vårdpersonalen.

Det innebär att medicinerna blir billiga, priset sjunker med i snitt 5,7 procent, uppger Apotekarförbundet. Det gynnar såväl Folkpensionsanstalten som den som köper läkemedel.

Alla läkemedelspriser sjunker (med mellan 0,2 till 9,0 procent), men mest sänks priset på dyrare mediciner. I fråga om läkemedel som inte ersätts av FPA får köparen hela fördelen och i fråga om läkemedel som ersätts helt eller delvis gagnas FPA.

Inrikes

USU: De flesta riksdagsgrupperna vill förbjuda omvändelseterapi – frågan delar regeringspartierna

En majoritet av riksdagsgrupperna är beredda att förbjuda omvändelseterapi. Frågan delar ändå regeringspartierna, visar tidningsgruppen Uutissuomalainens undersökning.

Sju av nio ordförande för riksdagsgrupperna skulle förbjuda omvändelseterapi. Bara Sannfinländarnas och Kristdemokraternas gruppordförande motsätter sig ett förbud mot terapiformen.

Omvändelseterapi syftar till att ”omvandla” hbtq-personer till heterosexuella cispersoner.

Ett medborgarinitiativ som vill förbjuda omvändelseterapi samlade ihop över 50 000 underskrifter tidigare det här året och går därmed till riksdagen.

Vindkraft i havet.

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Vattenfalls vindkraftspark i Danmark.

Otåliga företag vill snabbt bygga ut vindkraften till havs – men regeringen ruvar på besluten

Klimatminister Kai Mykkänen (Saml) vill inte kommentera.

Rysslands konsulat i Mariehamn en vårdag. Det finns lite snö på marken utanför trevåningshuset vars översta två våningar är gula. En rysk flagga vajar i en flaggstång och på taket till byggnaden syns en satellitantenn.

Inte värt att försöka lägga ner ryska konsulatet i Mariehamn, bedömer utrikesministeriet

Tjänstemän anser det är mycket svårt att ändra på nuläget.