Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Andra etappen på Tour de Ski – finländarna jagar täten på favoritdistansen

Uppdaterad 01.01.2023 13:54.
Programmet är inte längre tillgängligt
Herrar 10 km klassiskt, jaktstart (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Framför allt Kerttu Niskanen har bra slagläge inför jaktstarten på 10 kilometer i Val Müstair. Loppet avslöjar Iivo Niskanens form efter sjukledigheten.

Kl. 12.55 Damer 10 km klassiskt, jaktstart

Programmet är inte längre tillgängligt
Damer 10 km klassiskt, jaktstart (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finländare: 12 Kerttu Niskanen, 13 Jasmi Joensuu, 18 Krista Pärmäkoski, 23 Katri Lylynperä, 33 Anne Kyllönen, 59 Anni Alakoski

Kommentator: Mikael Oivo

Kerttu och Krista slår sig in i tätstriden

Nu har de finländska toppdamerna undanstökat sin på förhand sett sämsta distans på Tour de Ski. Under de kommande etapperna kommer Kerttu Niskanens och Krista Pärmäkoskis pil att peka brant uppåt.

På tourens andra etapp startar Niskanen 44 sekunder bakom ledande Nadine Fähndrich, som imponerade stort i lördagens sprint. Schweiziskan har gått framåt på normaldistanserna, men hon hör åtminstone ännu inte till huvudkonkurrenterna med tanke på tourens totalseger.

Med tanke på hela touren är differensen till Frida Karlsson och Anne Kjersti Kalvå mer väsentlig. Niskanen ligger inte mer än drygt 20 sekunder bakom dem. Med en fullträff på söndag har Kerttu möjligheter att åka ikapp försprånget till svenskan och norskan.

Pärmäkoski startar ut från en 18:e plats 14 sekunder efter Niskanen. För henne blir det svårare att nå täten, men med en bra dag på söndag är hon fortfarande med i kampen om totalsegern.

Kan Karlsson spränga fältet – kommer Diggins igen efter den katastrofala starten?

Den allra största förhandsfavoriten till totalsegern, Frida Karlsson, fick en lyckad start med sin femte plats i sprinten. Hon ligger endast 19 sekunder bakom täten och har definitivt planer på att leda touren efter den andra etappen.

Klarar svenskan av att hålla is i magen på hög höjd? Hon har kapacitet att spränga fältet, men hon har också förr misslyckats med sin fartfördelning då hon startat ut för hårt. Det har hon inte råd med på hög höjd i Val Müstair där man i värsta fall kan krokna totalt på slutet.

Den största negativa överraskningen på lördag var Jessie Diggins som slutade 40:e i sprinten. Sannolikt hade hon katastrofalt dåliga skidor, vilket kan ha förstört hennes chanser att kämpa om segern i Tour de Ski. De två kommande etapperna går med klassisk teknik – kommer Diggins klara av att närma sig täten på den för henne sämre tekniken?

Kl. 14.10 Herrar 10 km klassiskt, jaktstart

Programmet är inte längre tillgängligt
Herrar 10 km klassiskt, jaktstart (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finländare: 28 Perttu Hyvärinen, 54 Ville Ahonen, 57 Iivo Niskanen, 70 Lauri Lepistö, 92 Markus Vuorela

Kommentator: Mikael Oivo

Iivo Niskanens riktiga comeback

Fristilssprinten var bara uppvärmning. På nyårsdagen visar Iivo Niskanen var han egentligen står för tillfället.

Niskanen åker sannolikt inte hela touren. De två tävlingarna som han är sugen på är dagens jaktstart och tisdagens intervallstart i Oberstdorf – bägge 10 kilometer med klassisk teknik.

Han startar från en 57:e plats i jaktstarten, men har inte mer än en minut och 14 sekunder till täten. Till tionde platsen har han endast en dryg halvminut.

Perttu Hyvärinens 28:e plats i en fristilssprint tyder på att hans kropp är i fint slag. På normaldistanserna kan vi förvänta oss en Hyvärinen som är i närheten av den formen han visade upp under OS där han tog några topp-10-placeringar.

Drar Klæbo ifrån redan på den andra etappen?

Johannes Høsflot Klæbo fick precis den start han ville ha på touren. Efter sprintsegern har han en lucka på sju sekunder till tvåan Federico Pellegrino. Kommer norrmannen att vänta in italienaren eller åker han iväg för fullt från start?

Närmaste reella hot med tanke på totalsegern på touren lär vara Pål Golberg som ligger på en nionde plats 37 sekunder bakom Klæbo. Då Klæbo bara blivit bättre på normaldistanserna är det svårt att se att Golberg skulle åka ikapp honom.

Men lördagens otursamma prestation för Jessie Diggins får fungera som exempel på att vad som helst är möjligt, även för de allra bästa.

Diskussion om artikeln