Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Första riktiga testet i touren blev tungt – Iivo Niskanen hade åttonde snabbaste åktid jaktstarten: ”Var en liten chock”

Uppdaterad 01.01.2023 15:41.
Programmet är inte längre tillgängligt
Klæbo vann jaktstarten – Niskanen 14:e - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Med en dålig startposition hade Iivo Niskanen ingen möjlighet att kämpa om de främsta placeringarna i jaktstarten. Den första riktiga tävlingen efter coronasjukdomen gav en 14:e plats – en placering som inte värmde speciellt mycket.

Då Tour de Ski inleddes på nyårsafton var Iivo Niskanen äntligen tillbaka i spåret efter sin coronasjukdom. Sprinten tog han ändå mest som uppvärmning – det var dagens jaktstart som på allvar skulle visa var han står.

Niskanen har tidigare sagt att han tror att formen bara räcker till för enstaka bra lopp i touren. I dag räckte det till en 14:e plats. Han plockade ändå många placeringar med tanke på att han startade som 57:e man.

Niskanen tog sig upp bland de 30 bästa på första varvet, och på det andra anslöt han till en grupp som kämpade om placeringarna mellan 7 och 15.

– Efter 2,5 kilometer började jag känna mig som en fisk på torra land. Det var en liten chock att åka i maxfart, det är något helt annat att tävla. Den höga höjden gör mycket men också en lång period utan tävlingar, säger Niskanen.

På det tredje låg Niskanen och sladdade på sista plats i den gruppen. Han bet ändå ihop och lyckades också passera Friedrich Moch in mot mål.

Blickar mot Oberstdorf

Niskanen hade till slut den åttonde snabbaste åktiden i jaktstarten.

– Det är en bit från de bästa. Det viktigaste är att jag kan tävla och för två veckor sedan skulle det ha varit mycket sämre. Vi får se hur det går i övermorgon då det är intervallstart.

– Det är en tävling som jag har väntat på och förhoppningsvis kan jag återhämta mig. Det har inte varit några bakslag efter sprinten, säger Niskanen.

Nästa tävling är i Oberstdorf på tisdag. Efter det loppet kommer Niskanen att bestämma hur det blir med resten av touren.

– Förhoppningsvis går det bättre där. Om det är lika dåligt så fortsätter jag inte, säger han.

Perttu Hyvärinen hade tionde snabbaste tid och det gav honom en 16:e plats i mål. Han var drygt fyra sekunder efter Niskanen i mål.

Johannes Høsflot Klæbo som vann den inledande sprinten gjorde ett sololopp i jaktstarten. Han släppte inte in de andra tätåkarna i kampen om segern.

Kläbo vann med 10,2 sekunder före landsmannen Pål Golberg som slog Federico Pellegrino i en spurtstid.

Resultat, 10 kilometer (k)

1. Johannes Høsflot Klæbo NOR 23.01,5
2. Pål Golberg NOR +10,5
3. Federico Pellegrino ITA +11,0
4. Sindre Björnstad Skar NOR +26,1
5. Simen Hegstad Krüger NOR +29,5
6. William Poromaa SWE +32,2
7. Sjur Røthe NOR +32,6

14. Iivo Niskanen FIN +49,8
16. Perttu Hyvärinen FIN +53,8
35. Markus Vuorela FIN +1.42,4
54. Lauri Lepistö FIN +2.06,4
59. Ville Ahonen FIN +2.17,2

Diskussion om artikeln