Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nyårsnatten blev stökig på Mejlans akutmottagning – patienter tvingades vänta 40 timmar på en avdelningsplats

Uppdaterad 01.01.2023 16:30.
Jouren vid Haartmans
Bildtext Jouren vid Haartmans i Helsingfors.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Natten till söndag var särskilt svår vid Mejlans akutmottagning, där äldre patienter fått ligga bland berusade människor i väntan på en avdelningsplats.

– Nyårsnatten har precis som vanligt varit ganska jobbig. Det har varit riktigt svårt vid Mejlans akutmottagning, säger Maaret Castrén, verksamhetschef för HUS Akuten, till Svenska Yle.

På Mejlans akutmottagning har patienter under natten till söndag fått vänta 40 timmar på att få en avdelningsplats. På Malms sjukhus har väntetiden varit 60 timmar.

Maaret Castrén.
Bildtext Maaret Castrén är chef för HUS Akut.
Bild: Tiina Jutila / Yle

– Patienterna väntar på en plats på primärvårdssidan eller på våra egna avdelningar. De här patienterna har fått ligga på akutmottagningen under nyårsnatten och det är verkligen inte den natten man vill vara på akutmottagningen.

Natten har inneburit många alkoholrelaterade fall. Helsingfors stads tillnyktringsstation har fyllts till bredden av berusade människor som sedan förts vidare till akuten av polis och ambulans.

Många fulla patienter

– Jag fick på morgonnatten ett mejl från den ansvariga sjuksköterskan som sa att det varit en väldigt jobbig natt. När det finns mycket fulla människor så leder det till stök. Människorna skriker och är aggressiva. Det har varit oroligt.

Polis och väktare har varit på plats på akutmottagningen för att försöka lugna ner läget.

– Det har varit mycket människor av olika slag. Det är inte alls trevligt för de här stackars äldre patienterna som väntar på en avdelningsplats och måste ligga kvar bland det här, säger Castrén.

Det fanns en beredskap på att nyårsnatten innebär mer patienter än en vanlig helgkväll på akuten. Men enligt Castrén kom mängden patienter som fördes till akuten från tillnyktringsstationen som en överraskning.

– Många var unga, de vet inte ännu hur man hanterar alkohol.