Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Greve Nikolai är inte längre prins av Danmark, men ”stolt över att ha varit det”

Uppdaterad 01.01.2023 23:23.
Prins Joachim med sina fyra barn och hustrun prinsessan Marie i oktober 2022.
Bildtext Prins Joachim och prinsessan Marie med barnen Nikolai (längst till vänster), Athena, Henrik och Felix.
Bild: AOP

Greve Nikolai är stolt över att han har varit prins av Danmark. På nyårsafton var drottning Margrethes äldsta barnbarn prins, nu titulerar han sig greve av Monpezat.

Det var i slutet av september som det danska kungahuset meddelade att prins Joachims barn skulle mista sina prins- och prinsesstitlar. Enligt drottning Margrethe II:s beslut trädde ändringen i kraft vid nyår.

På nyårsdagen kunde flera danska medier, bland annat BT, rapportera hur greve Nikolai – tidigare prins Nikolai – upplever förändringen.

”Det är en konstig känsla och en upplevelse jag helst hade varit utan. Men nu är det som det är.”

”I resten av mitt liv kommer jag att vara stolt över de år då jag fick vara prins av Danmark”, kommenterar den 23-åriga greven.

Dansk uppståndelse kring beslutet

Enligt uppgift är det en pressrådgivare till hans mamma, grevinnan Alexandra, som har förmedlat kommentarerna.

Grevinnan Alexandra är prins Joachims första hustru, som drottningens yngre son har två barn med, sönerna Nikolai och Felix. De är drottningens äldsta barnbarn. Liksom Nikolai kan Felix, 20, nu titulera sig greve av Monpezat i stället för prins av Danmark.

Titelbeslutet gäller också Henrik, 13, och Athena, 10, prins Joachims barn från äktenskapet med prinsessan Marie.

Beslutet har väckt uppståndelse i Danmark, framför allt eftersom både grevinnan Alexandra och prins Joachim offentligt har beklagat sig över att deras barn skulle mista sina kungliga titlar.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary tillsammans med sina fyra barn, prinsessorna Isabella och Joesphine samt prinsarna Christian och Vincent.
Bildtext Kronprinsparet med sina fyra barn, prinsessorna Isabella (till vänster) och Joesphine samt prinsarna Christian och Vincent.
Bild: AOP

”Oenighet i alla familjer”

Drottning Margrethe kommenterade familjekonflikten i sitt nyårstal på lördagen.

– Jag känner stor kärlek för hela min familj i alla tider. Svårigheter och oenighet kan uppstå i alla familjer, också i min. Det har hela landet kunnat bevittna, sa drottningen, som också konstaterade att det gör henne ont att hon har fått problem i relationen till prins Joachim och prinsessan Marie.

– Vi har nu haft en period med mera lugn och eftertanke och jag är säker på att familjen tillsammans kan gå in i det nya året med förtröstan, förståelse och nytt mod.

Drottningen nämnde inte prins Joachims barn vid namn, utan lade fokus på kronprinsparet och pekade på nästa generation i tronföljden, kronprins Frederiks och prinsessan Marys äldsta barn.

– I oktober fyller prins Christian 18, det blir en bemärkelsedag som vi alla ser fram emot, sa drottning Margrethe, som själv firade 50 år på tronen förra året.

Källa: BT, DR, Berlingske

Drottning Margrethe iklädd lila hatt och kappa vinkar glatt på en balkong.

Drottning Margrethe fick fira 50 år på tronen – äntligen

Firandet av 82-årig drottning har skjutits upp två gånger.

Rättelse klockan 23.23: I sista stycket rättades siffran 19 till 18. Det är alltså 18 år prins Christian av Danmark fyller i oktober.