Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brasilien: Lula da Silva svor presidenteden – Bolsonaro deltog inte

Uppdaterad 01.01.2023 20:49.
Luiz Inácio Lula da Silva och Geraldo Alckmin står och vinkar i en öppen bil tillsammans med sina fruar. På ömse sidor om bilen springer säkerhetsvakter.
Bildtext Luiz Inácio Lula da Silva och Geraldo Alckmin på väg till sin installation som president respektive vice president på nyårsdagen.
Bild: EPA-EFE

Det var spänt i Brasiliens huvudstad Brasília i samband med maktskiftet på presidentposten på nyårsdagen. Inför installationsceremonin greps en man med en kniv och fyrverkeripjäser.

Luiz Inácio Lula da Silva, som vann presidentvalet i Brasilien i oktober, installerades trots oroligheter på söndagen för tredje gången som landets president.

Lula da Silva valdes till president första gången år 2003 och var president i två mandatperioder fram till år 2010.

– Demokratin var den stora segraren i det här valet, sa den nygamla presidenten efter att han svurits in.

Lula da Silva konstaterade att lag och ordning ska gälla i Brasilien och att landet kan och bör ta sin plats som en ledande ekonomi i världen.

– Vårt budskap för Brasilien är ett budskap om hopp och återuppbyggnad, sa han.

Brasiliens nya president Lula da Silva vinkar från sin bil.
Bildtext För Lula da Silva var det tredje gången han svor presidenteden, men för vice president Geraldo Alckmin (till höger) var det första gången. Alckmin har tidigare bland annat varit guvernör i São Paulo.
Bild: Lehtikuva / AFP / DOUGLAS MAGNO

Presidentvalets förlorare Jair Bolsonaro deltog inte i söndagens maktskifte trots att den avgående presidenten traditionellt överräcker presidentbandet, en viktig symbol för presidentämbetet, till sin efterträdare.

Bolsonaro har valt att resa till USA framför att dela i installationsceremonin i Brasília. Presidentens traditionella nyårstal i lördags hölls i stället av Brasiliens vice president Hamilton Mourão.

På grund av oro för våldshandlingar från missnöjda Bolsonaroanhängare hade Nationalgardet inkallats för att hålla ordning i Brasília i samband med maktskiftet och förbud att bära vapen hade införts.

En stor folkmassa, till största delen klädd i rött, väntar på att Inacio Lula da Silva installeras som Brasiliens president 1.1.2023.
Bildtext Rödklädda Lula-anhängare väntar på att installationsceremonin ska börja.
Bild: EPA-EFE

Inför installationsceremonin hade tusentals människor samlats i huvudstaden för att fira maktskiftet och lyssna på musik.

Polisen i Brasília uppger att en man som försökte ta sig in på området med fyrverkeripjäser och en kniv har gripits. Tidigare förekom det rapporter om att mannen skulle ha haft en sprängladdning med sig.

Lula da Silva vann andra omgången i presidentvalet med bara ett par procentenheters marginal och en del av dem som röstade på Bolsonaro har haft svårt att acceptera förlusten.

Källa: Reuters, AP, BBC

Jair Bolsonaro.

Jair Bolsonaro bröt tystnaden: ”Jag fortsätter följa lagen”

Brasiliens avgående president Jair Bolsonaro erkände sig inte besegrad, men sa att han kommer att följa grundlagen.

Artikeln uppdaterades kl. 20.49 med nya uppgifter om mannen som greps samt mer information om vad Lula da Silva sa i sitt tal.