Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Extinction Rebellion slutar störa trafiken

Den brittiska miljögruppen Extinction Rebellion upphör tills vidare med vägblockader som protesttaktik. Gruppen har brukat blockera motorvägar, järnvägsspår och landningsbanor för att få uppmärksamhet och sprida information om klimatförändringen.

På söndagen meddelade gruppen att man gett ett nyårslöfte om att tillfälligt frångå störningsaktioner som primär taktik. I stället ska man ställa politiker till svars för bristande insatser då det gäller att minska fossila utsläpp.

Extinction Rebellion planerar en protest utanför det brittiska parlamentet i april och hoppas samla över 100 000 deltagare.

Finska Elokapina är en gren av samma rörelse.

Källa: AFP

Utrikes

Kristersson ska prata med Orbán om Ungerns inställning till Sverige

Sveriges statsminister Ulf Kristersson kommer att prata med premiärminister Viktor Orbán om Ungerns inställning till Sverige.

Ungern har meddelat att Finlands Natoansökan ratificeras på måndag – men inte Sveriges. Kristersson säger att han inte fått någon information om varför Ungern skiljer åt ländernas Natoansökan.

– Jag kommer att ställa frågan av vilken anledning som de nu separerar Sverige från Finland. Det här är signaler som vi inte har fått tidigare, så jag ska absolut ta upp det här med Orbán i dag, säger han till Sveriges Radio.

Ett kollage av nyhetsbilder med logon för "Nyhetsskolan" i mitten.

Nyhetsquizet: Xi Jinping, Ramadan och arga busschaufförer

Här kommer nyhetsquizet med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

Indiens opppositionsledare Gandhi fick fängelsedom för förtal

Rahul Gandhi, som leder Indiens största oppositionsparti Kongresspartiet, har dömts till två års fängelse för förtal.

Gandhi dömdes för uttalanden under ett tal inför valet 2019.

I talet hänvisade Gandhi till tjuvar som bär efternamnet Modi. Han nämnde en rad kända kriminella personer med samma efternamn som premiärminister Narendra Modi och frågade sig varför så många tjuvar heter Modi.

Gandhi kommer att överklaga beslutet i en högre domstol, men det är potentiellt ett stort slag för hans kongressparti inför riksdagsvalet 2024.

Anhängare till Gandhi protesterade kraftigt efter att domstolen meddelat om sitt beslut.

Källa: Reuters

Europeiska centralbanker höjde sina styrräntor i USA:s kölvatten

De norska och schweiziska centralbankerna höjde på torsdag sina styrräntor. Den norska styrräntan steg med 0,25 procentenheter och är nu 3 procent. Den schewiziska centralbanken höjde sin styrränta med 0,5 procentenheter till 1,5 procent.

Den amerikanska federala centralbanken, allmänt kallad ”Fed”, höjde i går sin styrränta med 0,25 procentenheter till intervallet 4,75-5 procent.

Också den brittiska centralbanken förväntas meddela om en räntehöjning av styrräntan som nu ligger på 4 procent. Centralbankerna höjer räntorna i syfte att stävja inflationen, och den brittiska inflationen ökade i februari till 10,4 procent.

källa: Reuters, AFP, centralbankernas kommunikéer

Raketen Terran 1 på väg upp till rymden från rymdcentret Cape Canaveral i Florida sent på kvällen den 22 mars 2023.

3d-printad raket nådde rymden – misslyckades med att nå omloppsbana

Företaget bakom raketen planerar fler uppskjutningar.