Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Schackstjärna spelade utan hijab i VM – Sara Khadem valde att inte åka tillbaka till Iran och kommer möjligtvis aldrig mer att representera sitt land

Uppdaterad 09.01.2023 10:19.
Sara Khadem
Bildtext Sara Khadem spelade utan hijab i Kazakhstan.
Bild: EPA-EFE

Sara Khadem var i rubrikernas centrum under världsmästerskap tävlingarna i snabb- och blixtschack. Khadems klädsel har väckt uppståndelse i Iran och Khadem valde att inte åka tillbaka till landet efter turneringen.

Tjugofem år gamla Sara Khadem från Iran valde att lämna bort hijaben då hon deltog i VM-turneringen i snabbschack i Kazakhstan. Klädseln går emot Irans klädkod. Efter turneringen bekräftade Khadem till norska NRK att hon inte kommer att återvända till sitt hemland.

Världsmästerskapet slutade den 30 december. Khadem som anses vara en av världens mest lovande spelare valde att inte kommentera orsaken till varför hon spelade utan hijab eller varför hon inte återvände till Iran. I Iran är kvinnor enligt lag tvungna att täcka håret.

Khadems familj har ett hus i Spanien. Schackspelaren är gift med den kända iranska filmregissören Ardeshir Ahmad. I februari fick paret ett barn. Enligt spanska El Pais flyttar familjen till Spanien.

Att låta bli att täcka huvudet tolkades som ett stöd till Mahsa Amini. Den 22-åriga kvinnan dog efter att en polispatrull tog fast Amini och misshandlade henne i bilen. Amini hade brutit mot den strikta klädkoden som gäller för kvinnor.

Händelsen blev en världsnyhet och stora protester har organiserats för att protestera mot huvudduk-tvånget.

Ifall Khadem hade återvänt till sitt hemland hade hon kunnat dömas för brott mot iransk lag. Religionsforskaren Marianne Hafnor Bö berättar i en intervju till NRK att hon tror att valet att inte bära huvudduk är orsaken till Khadems beslut att inte återvända till Iran.

– Vi har flera gånger sett att beslutsfattarna reagerat på detta. Det är sannolikt orsaken till att hon lät bli att återvända till Iran, berättar Bö i artikeln.

El Pais berättar att en nära källa till dem säger att Khadem möjligen aldrig mer kommer att representera Iran. Familjens hemstad i Spanien har inte publicerats offentligt.

I VM-turneringen var Sara Khadem inte den enda spelaren född i Iran att spela utan huvudduk. Atousa Pourkashiyan, som bor i USA, syntes också utan huvudduk. Pourkashiyan är sexfaldig iransk mästare i schack.