Längre köer än vanligt vid Pargas hälsocentral – övergången till välfärdsområdet har ändå gått smidigare än förväntat
Nu är det välfärdsområdena och inte kommunerna som ansvarar för social- och hälsovården. Vid Pargas hälsocentral har övergången hittills gått relativt smidigt, och de värsta farhågorna har inte besannats.
Terhi Tuokkola, överläkare vid område fyra inom Egentliga Finlands välfärdsområde, det vill säga Pargas, Kimitoön och svenskspråkiga Åbo, säger att det har varit stressigt, men att det har gått bättre än förväntat.
– Datasystemen och överföringen av data har krävt en hel del arbete. Även om vi förberedde oss grundligt så krävs det fortfarande mycket arbete, och nya problem kan fortfarande dyka upp. Det finns inga alternativ, det här måste fungera, säger Tuokkola.
I slutet av förra veckan var man ännu rädd för att man inte alls skulle få patientdatasystemet att fungera i Pargas, och att man skulle bli tvungen att ta till papper och penna. Det har man ändå lyckats undvika. För att allt ska fungera måste vårdpersonalen trots allt ta till vissa speciallösningar just nu.
– Det finns problem med att överföra data från det gamla systemet till det nya, och det här tar längre tid. Patienterna kommer nog märka att det blir längre köer här i början innan vi har löst problemen, säger Tuokkola.
Suvi Simelius-Nieminen, överskötare inom område fyra, säger också att övergången har gått bättre än man först trodde att den skulle gå.
– Det finns fortfarande problem med tidsbokningen, och alla kommer inte åt systemen. Men vi var väldigt rädda att det inte alls skulle fungera här i Pargas, så det har gått ganska bra med tanke på det.
Enligt Simelius-Nieminen har personalen haft en hel del frågor i samband med övergången. En konkret fråga som har kommit upp är hur man ska svara i telefonen nu när det handlar om en ny organisation. Trots att saker och ting tar lite längre än vanligt och man kan bli tvungen att köa då man besöker hälsocentralen, så säger Simelius-Nieminen att läget just nu ser lugnt ut.
– För patienterna har inget förändrats, det är samma plats, samma människor, och samma telefonnummer. Välkomna bara!
”Som att komma till ett helt nytt jobb”
Kenneth Wilson jobbar också som överläkare i det nya välfärdsområdet. Han har jobbat som läkare vid Pargas hälsocentral i 36 år, och han säger att det känns som att komma till ett helt nytt jobb nu efter övergången.
– Min arbetsbild förändras en hel del. Hittills har jag mest suttit och funderat på de nya datasystemen och hur de fungerar.
Wilson har själv redan nu lagt märke till att arbetet går långsammare och blir mer omständigt eftersom patientdatasystemen ännu inte fungerar helt optimalt.
– Det nya dataprogrammet som vi ska använda är helt tomt, och vi måste kontrollera de gamla uppgifterna från det gamla systemet. Jag hoppas att det förändras, men troligen inte. Om man kommer hit som patient ska man nog ha lite lägre förväntningar, för det går långsammare för oss.
Wilson är förvånad över hur få frågor han har fått av Pargasborna om övergången.
– Det här visar att folk litar på systemet och de finska myndigheterna, och att vi klarar biffen.
Oklart hur första löneutbetalningen kommer gå
Tuokkola berättar att man fortfarande är halvfärdig med databaser där personalens uppgifter lagras. Där sparas bland annat uppgifter som har att göra med löner.
Tuokkola hoppas att det ska gå att lösa problemen med hanteringen av patientdata inom några veckor, men hon är osäker på hur länge det kommer ta för personalens databaser.
– De första lönerna borde betalas ut den femtonde januari, men jag kan inte alls säga hur det kommer gå, säger Tuokkola.
Välfärdsområdena har klarat av den första vardagen utan större vånda
Dagen har börjat lugnt, säger Ahonen vid finansministeriet.