Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Äter din familj tillsammans eller hinner ni aldrig? Vi vill veta vad den gemensamma måltiden har för betydelse för dig

familj från 1950 talet som sitter vid ett köksbord och äter middag. Familjen ser glad och stämningen är trivsam. Modern har ett förkläde på sig. Man ser att det är hon som fixat middagen.
Bildtext Gemensam middag med kärnfamiljen är historiskt sett en väldigt kort tradition som dessutom nu luckrats upp. Men hur ska våra gemensamma vardagsmåltider se ut? Vem ska sitta vid ditt bord?
Bild: Helsingfors stadsmuseum bildbehandling: Clas Christiansen/Yle

Samlas du och din familj till gemensamma måltider eller hur ser ert ätande ut i vardagen? Vi på Svenska Yle vill gärna veta hur just dina måltidsrutiner ser ut och vilken plats måltiden har i din vardag.

Vi är speciellt nyfikna på berättelser där måltiden är en utmaning. Varför är den det? Hur ser du på den gemensamma måltiden, är den viktig för dig? Varför är den svår att få till i just din situation?

Vi är många som har orealistiska föreställningar av den gemensamma familjemåltiden. Att den ska vara trevlig, hälsosam och god. Sällskapet ska bjuda till, och alla ska trivas länge till bords.

Helst vill vi att barnen deltar i förberedandet, dukandet och hjälper till med att städa undan och att allt det här sker i samförstånd, eventuellt med hjälp av ett välorganiserat schema, glada miner och utan knorr och gräl och definitivt utan tvång.

I verkligheten marras det och stressas det hos merparten av oss. Hos familjer med matglada tonårsbarn gapar kylskåpen tomma för ingen har hunnit fylla på och allt har ätits upp innan middagstid.

Hos andra knäcks lusten på en gemensam middag av allehanda matnojor. Det trilskas och bråkas och middagsstunden blir allt annat än trevlig. Är du dessutom ensamförälder är det ännu tuffare. Då är du den som ska styra upp någon slags middagssystem helt ensam.

Inte undra på att allt fler äter ensamma idag. Familjerna ser inte ut som förut, singelhushållen blir flera och i kärnfamiljerna (där man lever under samma tak) utmanas den gemensamma stunden vid middagsbordet av hobbyer. Det här leder till att allt fler äter ensamma också om det finns fler personer i hushållet.

Vi på Svenska Yle samlar nu in material till en audioserie om middagsgemenskapen förr och nu. I serien synar vi samhället och vad allt som inverkat på våra ändrade måltidsvanor. Varför äter vi inte middag tillsammans även om rekommendationen är att vi borde. Borde vi? Hur i så fall? Vad skulle få oss tillbaka till det gemensamma matbordet? Eller ska vi alls tillbaka?

Berätta gärna för oss om dina måltidsvanor eller varför just du äter ensam?

Fyll i formuläret.