Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fingrid: Finländarna är duktiga på att spara el – i december använde vi 10 procent mindre energi

Sähköauton latauskaapeli talon kulmalla.
Bildtext Finländarna har också blivit bättre på att sprida ut användningen av el längs med hela dygnet.
Bild: Juha-Petri Koponen / Yle

Sedan augusti har finländarna minskat på sin energikonsumtion jämfört med året innan. Nytt rekord slogs i december, då finländarna använde tio procent mindre el än i december 2021.

Det här visar stamnätsbolaget Fingrids statistik.

I december 2021 använde finländarna sammanlagt 8 867 gigawattimmar el. Motsvarande siffra 2022 var 7 978 GWh. Det här är en minskning på 10 procent. Statistiken tar hänsyn till utomhustemperaturens inverkan på elkonsumtionen.

Enligt Fingrid har finländarna sedan augusti deltagit flitigt i energibesparingstalkot. I augusti minskade elkonsumtionen med 3 procent, i september och oktober med 7 procent och i november med 9 procent.

Elförbrukningen i gigawatt-timmar i augusti-december 2021 och 2022. Varje månad syns en liten minskning mellan år 2021 och 2022.

Viktigt att spara el också i fortsättningen

Enligt Fingrid har den minskande elkonsumtionen haft en betydande inverkan på energiförsörjningen. Då människor spridit ut sin elkonsumtion mer, har elbolagen kunnat garantera att elen räcker åt alla.

Speciellt viktigt var det här i mitten av december då det var kallt och Sverige kämpade med elförsörjningen. Då kunde finländarnas enskilda timmars elkonsumtion sjunka med upp till 1300 megawatt per timme jämfört med än året innan.

Fingrid hoppas på att finländarna håller upp den goda talkoandan och fortsätter spara energi också i januari, som väntas bli kall.

Tre personer sitter i soffan med fötterna i yllesockor som de vilar på bordet: En brasa och presentpaket finns i bakgrunden.

Slösar du energi eller sparar du? – gör vårt test och ta reda på

Den radikala höjningen av priset på elekticitet har fått oss att fundera över många av våra dagliga konsumtionsvanor. Testa, vilken sorts energiförbrukare du är. Är du sparsam eller slösaktig, eller någonting där emellan?