Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Besked om funkisstationen i Karleby dröjer

Framtiden för den så kallade funkisbenstinstationen i Karleby är fortfarande oviss.

Vid förvaltningsdomstolen räknar man med att ett beslut om rivning kan dröja ännu ett år på grund av två besvär som lämnats in.

Förra året fick de nya ägarna för den gamla Teboilstationen i centrum ett undantagslov för rivning av stadens byggnads- och miljönämnd.

Både K.H Renlunds museum och en privatperson har lämnat in besvär.

Funkisbensinstationen är skyddad i detaljplanen.

Relaterat

Karleby Energi kommer att investera i flytande naturgas

Karleby Energi kommer att investera i en terminal och ett distributionsnät för flytande naturgas till storindustriområdet.

Enligt planerna ska Karleby energinät inleda lagring och distribution av flytande naturgas, så kallad LNG, i början av år 2025.

Investeringen beräknas kosta 5,8 miljoner euro.

Niclas Grönholm saknar reservdelar – missar sista deltävlingen i rally-FM

Ingåföraren Niclas Grönholm och andreföraren Antti Linnaketo är tvungna att dra sig ur den sista deltävlingen i rally-FM som avgörs i Karleby under veckoslutet (29–30.9).

”Vi var tvungna att avbryta testkörningen förra veckoslutet i Högfors, och med den här tidtabellen fick vi inte de reservdelar vi behöver till Finland. Vi är tyvärr tvungna att avstå från säsongens FM-final”, konstaterar Grönholm i ett pressmeddelande.

Grönholm missade också den föregående deltävlingen i augusti i Lahtis då han hade representationsuppgifter med sitt stall samma veckoslut.

Man med reflexväst och skyddshjälm står med ryggen mot kameran framför en brädhög.

Sjöbevakningen sökte fartyg i nöd i sophög i Karleby

En patrull från Karleby kustbevakningsstation skickades ut till en återvinningsanläggning i Karleby sedan ett nödlarm från ett holländskt fartyg skickats ut från platsen.

Boendekostnaderna steg i Vasa men sjönk i Jakobstad och Karleby

Det blev billigare att bo i Jakobstad och Karleby under 2023. Det visar Fastighetsförbundets jämförelse av 59 städer och kommuner i Finland.

I jämförelsen räknas fastighetsskatt, fjärrvärme samt kostnader för el, vatten och avfallshantering in i boendekostnaderna. I Jakobstad sjönk kostnaderna med 3 procent jämfört med 2022. I Karleby var minskningen 2 procent.

I Vasa steg boendekostnaderna en aning, bland annat på grund av ökade vattenkostnader. Samtidigt var Vasa den enda kommunen i jämförelsen där fastighetsskatten sjönk.

I alla de österbottniska kommunerna ligger boendekostnaderna under det nationella medeltalet på 3,23 euro per kvadratmeter och månad.

Sundet i Karleby en regnig sommardag.

Vattensorkar får kanterna på sundet i Karleby att rasa – gammal stenvall börjar likna schweizerost

En koloni vattensorkar får kanterna på sundet att ge vika.