Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nobelpristagare lanserade energisnål pastakokningsmetod – i Italien går debatten het: Är det okej att koka pasta på det sättet?

Italien tudelat om energisnålt sätt att koka pasta på - Spela upp på Arenan

Energikrisen som följt kriget i Ukraina har fått många européer att fundera på hur de kan spara el i sin vardag.

I Italien, känt för sin matkultur, sparar man till exempel energi i köket.

På hösten har italienaren Giorgio Parisi, Nobelpristagare i fysik, lanserat en energisnål pastakokningsmetod på sociala medier. Enligt honom kunde metoden spara italienarna nästan 50 miljoner euro i elräkningar.

Efter det har trenden spridits runtom i landet.

Enligt metoden ska man låta vattnet koka upp, och sedan stänga av spisplattan efter att pastan fått koka i 1–2 minuter. Den blir sen färdig i det varma vattnet – under lock.

Metoden sparar el eller gas motsvarande cirka tio minuters användning för varje kokning.

Det är en betydande mängd, eftersom italienarna äter mest pasta i världen. I medeltal äter varje italienare pasta fem gånger i veckan – vilket blir över 23 kilo per år.

Smaken är som baken

Nobelpristagarens pastakokningsmetod har inte tagits emot helt utan protester. Metoden gav upphov till en diskussion om hur pasta egentligen ska kokas.

Till och med landets kockar har haft en hetsig debatt om saken. En del av dem har godkänt Parisis metod, och dessutom har den jättelika pastatillverkaren Barilla gett metoden tummen upp.

Till kritikerna hör bland annat den berömda kocken Antonello Colonna, som säger att pastan blir för gummiaktig om man följer Parisis recept.

Artikeln är en bearbetad version av Yle Uutisets Italialaistutkija julkaisi somessa uuden keitto-ohjeen pastalle – jopa elintarvikeyhtiö Barilla otti kantaa skriven av Jenna Vehviläinen. Bearbetningen har gjorts av Belén Weckström.