Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mellersta Österbottens räddningsverks personalmängd minskar i och med välfärdsreformen: ”Expertisen glider mot Österbotten”

En brandstation i vinterlandskap.
Bildtext Årsskiftet innebar stora förändringar i hur man arbetar inom Mellesta Österbottens räddningsverk.
Bild: Petri Kuikka / Yle

Välfärdsreformen får konsekvenser för räddningsverket i Mellersta Österbotten då Jakobstadsregionen nu tillhör Österbottens välfärdsområde.

Administrativt fungerar Mellersta Österbottens räddningsverk nu inom åtta kommuner. Men räddningsarbetet sträcker sig över ett större område.

Från Karleby brandstation kan fortfarande enheter skickas ut för att hjälpa vid till exempel en eventuell brand i Kronoby.

Reformen innebär dock att man nu har en ordinarie bemanning på 70 personer i stället för cirka hundra och i stället för två ordinarie brandstationer har man nu bara en.

Enligt vikarierande brandchefen Jouni Leppälä förlorar Mellersta Österbotten på den här reformen.

– Bland den personal som flyttas över till Österbotten finns vår expert för marina aktiviteter och oljebekämpning. Expertisen glider mot Österbotten, så vi får här i Karleby fundera på hur uppdragen ska skötas i fortsättningen. De måste genomföras med mindre personal än hittills.

Svårare att arrangera arbetspassen

Förr har man även kunnat sköta vikariat och semesterledigheter internt mellan de två ordinarie brandstationerna i Karleby och Jakobstad, men den möjligheten finns inte längre. Därför har man inrättat fyra nya brandmanstjänster. Det ska underlätta inhopp samt utbildning av deltidsanställda.

Hittills har de förstavårdare som fått en utbildning i räddningsuppdrag och som finns på vårdsamkommunen Soites lönelistor, kunnat sköta räddningsuppdrag på halvordinarie brandstationer. Deras lön har då betalats av Karleby.

I fortsättningen är alla anställda av samma arbetsgivare, så det kommer att vara svårt att verka över de professionella gränserna, tror Leppälä.

– Förstavårdare som fungerat som brandmän i bisyssla har varit till stor hjälp i första insatsstyrkan. De har kunnat fungera över de professionella gränserna med hjälp av undantagstillstånd. Nu blir det svårare.

Antalet brandmän i bisyssla blir också färre. Ungefär 130 flyttar till Österbottens välfärdsområde och kvar blir ungefär 300.

Artikeln är en översättning av Yle Kokkolas artikel Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen alue ja työntekijämäärä pienentyvät hyvinvointialueuudistuksessa: ”Asiantuntijuutta valahtaa Pohjanmaalle” skriven av Heini Holopainen. Översättning och bearbetning Juho Teir.

Diskussion om artikeln