Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juniorlejonens bittra smäll i JVM-kvartsfinalen – tappade ledning mot Sverige och skickades hem efter sent svenskt segermål i boxplay

Uppdaterad 02.01.2023 21:12.
Sverige firar mål i junior-VM.
Bildtext Sverige såg till att leva vidare i JVM.
Bild: Lehtikuva/AFP/Getty Images

Junior-VM är över för Finland – och uttåget var blytungt. Sverige vann den prestigeladdade kvartsfinalen efter två sena mål. Fullträffen som knäckte Juniorlejonen kom i boxplay.

Den finska besvikelsen i junior-VM är ett faktum – efter att Juniorlejonen tappade allt i slutminuterna i kvartsfinalen mot Sverige.

Först tryckte Leo Carlsson in kvitteringen till 2–2 med mindre än fyra minuter kvar att spela.

Och sedan drogs rullgardinen ner för gott på allra värsta sätt. Finland fick chansen att avgöra i powerplay med två minuter kvar av tredje perioden, men Victor Stjernborg kunde i stället kontra in 3–2 i numerärt underläge.

– Det blev en studs vid bytesbänkarna och sedan fick Sverige friläge. Det var ett blytungt mål, säger förbundskaptenen Tomi Lämsä till Discovery.

– På slutet slets vi mellan himmel och helvete under några minuter.

Sverige skickade hem Finland och ser till att Juniorlejonen inte spelar om medaljerna i JVM. Efter fyra JVM-semifinaler i rad kammar Finland noll, och det var tomma blickar hos finländarna efter slutsignalen.

De ledde två gånger om i kvartsfinalen, men i en turnering där Finland aldrig kom i gång på allvar tog det slut direkt i slutspelet.

– Det är självklart att det här är en besvikelse. Vi gick för att bli mästare och vi nådde inte dit. I dag spelade vi vår bästa match i turneringen och var nära segern. Allt vände snabbt och vi blev utslagna, säger Lämsä.

Finlands tio senaste JVM

Senare under måndagen får Sverige reda på vem som väntar i semifinalen och när matchen spelas. Om de tre topprankade lagen Tjeckien, USA och Kanada vinner sina kvartsfinaler, ställs Juniorkronorna mot tjeckerna i den ena semifinalen.

Finsk drömstart

Kvartsfinalen hade pumpats upp av svensk optimism – trots att det blev storstryk mot Kanada i sista gruppspelsmatchen.

– Att slå ut Finland så tidigt som möjligt är det bästa som finns, sa svenska stjärnan Filip Bystedt inför kvartsfinalen.

Oliver Kapanen i junior-VM.
Bildtext Oliver Kapanen satte Finlands 1–0-mål.
Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Sedan åkte Finland ut och imponerade stort i den första perioden. Juniorlejonen vällde fram och det var i princip bara Finland på isen under de första tjugo minuterna.

Finland spelade sin bästa period i hela turneringen, men utdelningen var däremot klen. Oliver Kapanen gav Finland en drömstart och ledningsmålet gav än mer luft under vingarna.

Finland låg på för ett 2–0-mål, men med sitt andra skott på mål gjorde i stället Sverige 1–1. Leo Carlsson styrde in kvitteringen bakom Jani Lampinen – målvakten som var tillbaka mellan stolparna för Finland.

Två svenska skott i ramen

Sverige hade ett nästan lika tydligt grepp om andra perioden och Fabian Lysell prickade ramen två gånger, men med en period kvar att spela var kvartsfinalen oavgjord.

De allra flesta trodde på en helt öppen och oviss match mellan grannländerna – och de blev verkligen inte besvikna.

Tidigt i tredje perioden snärtade Jukurits ytter Niko Huuhtanen in 2–1 till Finland efter slarv i ett svenskt uppspel.

Finland hade ett par lägen för att punktera kvartsfinalen, men i stället petade Carlsson in sitt andra för kvällen till 2–2.

Och när Örebros jättelöfte trodde att han hade räddat sitt Sverige till en förlängning fyllde Victor Stjernborg på med en dryg minut kvar av matchen. Finland tappade pucken i sitt powerplay, Stjernborg fick friläge och punkterade Juniorlejonens drömmar om medalj.

– En stor besvikelse. Första riktigt tunga matchen och så åker vi hem direkt, säger Huuhtanen till Discovery.

– Vi har varit upp och ner genom turneringen. I dag grämer det väldigt mycket då vi spelade bra, hade allt i egna händer och så går det så här.

Junior-VM i ishockey

Kvartsfinal:

Finland–Sverige 2–3 (1–1, 0–0, 1–2)

3.10 Oliver Kapanen (Joakim Kemell, Ville Koivunen) 1–0
16.55 Leo Carlsson (Ludvig Jansson, Filip Bystedt) 1–1

44.03 Niko Huuhtanen (Verner Miettinen) 2–1
56.33 Leo Carlsson (Filip Bystedt, Fabian Wegner) 2–2
58.55 Victor Stjernborg 2–3

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln