Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Verksamheten vid Egentliga Finlands välfärdsområde har kommit bra igång – direktören uppmanar anställda att kolla sina löneuppgifter

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen johtaja Tarmo Martikainen
Bildtext Tarmo Martikainen, direktör för Egentliga Finlands välfärdsområde.
Bild: Kimmo Gustafsson / Yle

Trots en smidig start kommer det dröja flera veckor innan man har en helhetsbild över hur det har gått, säger direktören för Egentliga Finlands välfärdsområde.

Den första vardagen vid Egentliga Finlands välfärdsområde har gått bra, bedömer direktören för Egentliga Finlands välfärdsområde, Tarmo Martikainen.

– Det har varit små problem med datasystem och personalens användarrättigheter, men det är inget som syns utåt för kunderna, säger Martikainen.

Trots en del strul med datasystemen har man ändå haft tillgång till alla patientuppgifter som behövs för att kunna vårda patienter.

– Vi har haft tillgång till all patientdata och överföringen av den har fungerat bra. Det har endast varit några enstaka problem med att komma in i en del mindre patientdatasystem, men vi har kunnat lösa dessa problem, säger Martikainen.

Personalen ska kolla sina löneuppgifter

När Yle Åboland pratade med anställda vid Pargas hälsocentral under måndagen var man oroliga för hur det ska gå med utbetalningen av den första lönen inom välfärdsområdet. Enligt Martikainen hade man fram till måndagseftermiddagen fått in 100 felanmälningar från anställda gällande lönen.

– Vi kommer självklart att korrigera felen allteftersom vi blir uppmärksammade om dem, så det är viktigt att de anställda själva kollar upp att alla siffror stämmer och meddelar ifall det finns fel, säger Martikainen.

Kan det ändå gå så att någon blir utan lön på avlöningsdagen?

– Förstås är det möjligt i teorin att lönen inte betalas ut ifall det av någon orsak saknas uppgifter i våra system, trots att man ett flertal gånger kommer att kolla att dessa finns. Vi har förberett oss på eventuella problem genom att vi har flera dagar när lönerna kan betalas ut, säger Martikainen.

Enligt Martikainen vet man med säkerhet först på avlöningsdagen, ifall det uppstår större problem med betalningen av lönerna.

– I nuläget ser det ändå bra ut, understryker Martikainen.

Martikainen säger att den första veckan inom Egentliga Finlands välfärdsområde fortsätter med att man erbjuder vård helt som vanligt, och att man ser till att de olika datasystemen fungerar som de ska.

– Jag tror att det kommer gå 2-3 veckor innan man har en helhetsbild av hur det har gått, säger Martikainen.

Diskussion om artikeln