Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny smittsam omikronvariant sprids i världen – hittills inga bekräftade fall i Finland

Kvinna med ansiktsskydd stiger av metron i New York
Bildtext En kvinna med munskydd stiger av metron i New York den 7 december.
Bild: AOP

Den nya omikronvarianten XBB.1.5 står redan för ungefär 40 procent av alla bekräftade coronafall i USA. Den har också förekommit i Asien, i bland annat Indien och i Singapore.

Varianten som uppstått ur två olika tidigare omikronvarianter sprids just nu framför allt i USA. Det uppger nyhetsbyrån Reuters. XBB.1.5 verkar också spridas mer effektivt än tidigare omikronvarianter.

– Det handlar fortfarande om omikron. Det här är en bland andra omikronvarianter som det finns många av, säger Jari Jalava som är ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Hittills finns inte mycket information om XBB.1.5 men subvariantens andel av bekräftade fall visar att den smittar lättare än sina föregångare.

Enligt Jalava fås information om hur den nya varianten har spritt sig under helgerna någon gång i januari. Informationen om huruvida den nya varianten påverkar dödligheten dröjer ytterligare ett tag.

– Enligt inledande uppgifter och statistik från slutet av året så verkar den här varianten inte orsaka allvarlig sjukdom, säger Jalava.

I Finland har tidigare XBB-varianter påträffats, men det finns hittills inga bekräftade fall av subvarianten XBB.1.5.

Nya varianter väjer för immunitet

Under coronaviruspandemin utvecklas det hela tiden nya varianter. Utan konstant mutering skulle viruset upphöra att finnas, påminner Olli Vapalahti, professor i virologi vid Helsingfors universitet.

– Bara sådana varianter som kan kringgå immunitet stannar kvar i rotation. Det är samma fortlöpande skeende som med influensa, säger Vapalahti.

Den största förändringen i coronaviruspandemin skedde när omikron avsatte deltavarianten. XBB.1.5. är ett mindre utvecklingssprång för ett virus.

– Det kommer alltid fram någon variant och det här ser ut som en kandidat som kan orsaka följande våg, säger Vapalahti.

Än så länge är det för tidigt att säga om XBB.1.5 kommer att bli den dominerande subvarianten av omikron. Enligt Vapalahti verkar viruslinjens tillväxthastighet och det att den bättre binder till celler ge den en fördel men det är ännu oklart hur den geografiska spridningen kommer att ta fart.

Det finns ändå skäl att följa med hur varianten utvecklas.

– Såklart är det bra att följa med läget, då kan vi om det behövs till exempel uppdatera vaccin och så vet vi vad läget är.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel ”Uusi herkästi tarttuva omikron-muunnos leviää maailmalla – Suomesta sitä ei ole vielä löytynyt” av Teemu Hallamaa.