Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska JVM-hjälten tog chansen i numerärt underläge och spelade bort Juniorlejonen: ”I nuläget är vi storebror”

Victor Stjernborg gör mål i junior-VM.
Bildtext Ögonblicket som avgjorde: Victor Stjernborgs segermål.
Bild: Chris Tanouye/IIHF/All Over Press

Victor Stjernborgs första JVM-mål blev dödsstöten för Finland. Den allt annat än målfarlige anfallaren hade bestämt sig när han kom fram för att avgöra kvartsfinalen.

Finlands junior-VM blev en dyster historia. Laget hittade aldrig rätt och vann bara två matcher – mot Lettland och Slovakien i gruppspelet.

Sista spiken i kistan kom i kvartsfinalen mot Sverige. Juniorkronorna vände sent i tredje perioden och det var givetvis hjälten Victor Stjernborg som fick mest strålkastarljus på sig då svenska journalister började arbeta i intervjuzonen.

– Jag tog min chans, gick för det och det gick vägen. Jag hade bestämt mig ganska snabbt att det är där jag ska skjuta, säger han enligt Sportbladet om avgörandet.

– Jag är hur glad som helst, men turneringen är kort och vi ska fortsätta att bygga på det här.

3–2-målet kom i numerärt underläge och Stjernborg prickade luckan mellan Jani Lampinens benskydd.

– Vi tappade inte humöret, trots att vi får en utvisning så slutar vi inte kämpa. Vi har pratat lite om det, om vi har ett läge i boxplay så går vi för det, säger matchvinnaren till SVT.

Och:

– Jag har inte gjort ett enda jäkla mål på hela säsongen så det kunde inte ha kommit bättre, säger han till Viaplay.

”Skönt att se pucken i plocken”

Stjernborg – till vardags i SHL-laget Växjö Lakers och draftad av Chicago Blackhawks – får sällskap av tvåmålsskytten Leo Carlsson och målvakten Carl Lindbom som svenska hjältar.

Lindbom räddade Sverige flera gånger om. Den allra sista paraden var svettig då han tog Joakim Kemells slagskott i slutsekunderna med plockhandsken.

– Det var skönt att se pucken i plocken när jag ligger ner på isen. Den räddningen var väldigt viktig, säger Lindbom till Sportbladet.

SVT:s expert Mikael Renberg tycker att Finland var bättre sett över tre perioder, Sportbladets krönikör Hans Abrahamsson är inne på samma linje.

Men Sverige vann – och i klassisk anda efter en seger i ett prestigeladdat möte mellan grannländerna saltade de svenska segrarna de blåvita såren.

Backen Ludvig Jansson kallar Finland för lillebror i Expressens intervju. Stjernborg är inne på samma spår.

– Det känns otroligt skönt. Vi snackade före matchen om att de slagit ut Sverige i två raka turneringar. Det var dags för oss att ta tillbaka det och det var grymt skönt. I nuläget är vi storebror, säger han till Expressen.

Semifinalerna i junior-VM spelas på onsdag.

Diskussion om artikeln