Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

HS: Norskt företag förbereder en historiskt stor investering i Ingå

Det norska företaget Blastr Green Steel planerar att bygga ett stålverk i Ingå. Det här rapporterar Helsingin Sanomat med hänvisning till olika källor.

Helsingin Sanomat uppger också att företagets vd Hans Fredrik Wittusen har bekräftat att de valt Ingå som plats för stålverket och att de redan gjort en avsiktsförklaring för tomten.

Den preliminära uppskattning av värdet på investeringen är fyra miljarder euro, vilket skulle innebära att det blir den största industriinvesteringen i Finlands historia.

Enligt planen ska stålverket sysselsätta 1 200 personer. Blastrs mål är att starta stålproduktion i Ingå i slutet av 2026.

Källa: Helsingin Sanomat

Relaterat

Stetoskop ligger på ett bord. I bakgrunden syns en läkare som knapprar på ett tangentbord.

VN: Läkare som dömts för innehav av sexuellt material på barn jobbade i Ingå

Blev av med licensen i Sverige men inte i Finland.

Man håller i ett vapen

William Wilkman årets unga idrottare i Ingå

Wilkman har haft fina internationella framgångar.

Snart blir det förbjudet att röra sig i närheten av LNG-terminalen i Ingå

På måndag 4:e december stängs hamn- och industriområdet i Joddböle i Ingå av för allmänheten.

Det sker med stöd av polislagen. Den som bryter mot förbudet kan bötfällas.

Meningen med att begränsa trafik och vistelse på området är att skydda den verksamhet som finns där samt de människor som jobbar där. Området är cirka 800 hektar stort.

I Joddböle finns bland annat LNG-fartyget, som ska säkra Finlands tillgång till gas. Också gasröret Balticconnector mellan Ingå och Paldiski i Estland kommer i land där.

Lotsstation planeras i Joddböle

En lotsstation planeras i Joddböle i Ingå. Det är Inkoo Shipping som planerar stationen tillsammans med det statsägda bolaget Finnpilot, som har ensamrätt på att bedriva lotsning i Finland.

Lotsstationen skulle placeras i den så kallade fiskehamnen i Joddböle och det behövs ett 400 kvadratmeter stor område för den.

Det är Ingå kommun som äger marken som består av ett skogsbevuxet bergsområde.

Ingå kommunstyrelse ställer sig mycket positivt till planerna eftersom en lotsstation skulle förbättra smidigheten och säkerheten i hamnen och också lyfta Ingå hamns profil på ett positivt sätt.

Förhoppningen är att lotsstationen skulle innebära 1–5 nya jobb i Joddböle.