Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slovakien nära JVM-skräll mot Kanada – 17-årige Connor Bedard klev fram i förlängningen och utökade sin jätteledning i poängligan

Spelare kämpar om utrymme framför målet.
Bildtext Matchen Kanada–Slovakien blev en nagelbitare.
Bild: Lehtikuva / MINAS PANAGIOTAKIS

I junior-VM i ishockey är det semifinaldags. Sverige möter Tjeckien i den första matchen, medan Kanada ställs mot USA i den andra. För hemmanationen Kanada blev kvartsfinalen mot Slovakien en betydligt tuffare uppgift än förväntat.

Kanada gick in i kvartsfinalen mot Slovakien som stor favorit. Inför matchen bjöd spelbolag över 30 gånger pengarna för en slovakisk seger.

Det var kanadensisk dominans och turneringens hemmalag ledde med 3–1 då matchen kommit halvvägs. Slovakien jobbade sig ändå tillbaka och siffrorna skrevs 3–3 efter 60 spelade minuter.

I förlängningen klev Kanadas 17-åriga storstjärna Connor Bedard fram och avgjorde med ett snyggt mål. Bedard tråcklade sig igenom hela den slovakiska trion och petade in 4–3-segermålet då förlängningen blivit fem minuter gammal.

Bedard fick beröm av lagkaptenen Shane Wright.

– Han klev fram då vi behövde honom. Vilken otrolig spelare. Isen var inte bra längre. Att kunna göra de dragningarna och ta avslut med backhand är makalöst, säger Wright på IIHF:s webbplats.

I matchen noterades Bedard för saldot 2+1 och han toppar turneringens poängliga i överlägsen stil då samtliga lag har spelat fem matcher.

Bedard passade samtidigt på att slå rekord. Han har i karriärens 14 JVM-matcher noterats för 16+18=34 poäng. Med det saldot är han nu kanadensisk etta i såväl mål som poäng.

Av allt att döma gör Bedard sitt sista JVM. Han lär reserveras som första spelare i sommar och vara upptagen med NHL-hockey då de två kommande JVM-turneringarna spelas.

Poängligan
SpelareSaldo
1. Connor Bedard, CAN8+13=21
2. Logan Cooley, USA5+6=11
3. Jimmy Snuggerud, USA5+5=10
4. Logan Stankoven, CAN2+7=9
5. Cutter Gauthier, USA2+6=8

Kanada vann skotten på mål med hela 57–27, men Adam Gajan i Slovakiens mål gjorde en stormatch och höll kvar sina lagkamrater i matchen.

Även Kanadas målvakt Thomas Milic gjorde det bra.

– Utan hans räddningar hade Connor inte fått sitt segermål. Han stod för några nyckelräddningar i förlängningen och gjorde stora parader i den tredje perioden, säger Kanadas tränare Dennis Williams.

På onsdag spelas semifinalerna. Först Tjeckien–Sverige (klockan 20.30 finsk tid) och strax därpå USA–Kanada (01.30).

Resultat

Finland–Sverige 2–3 (1–1, 0–0, 1–2)
Tjeckien–Schweiz 9–1 (3–1, 4–0, 2–0)
USA–Tyskland 11–1 (3–0, 5–0, 3–1)
Kanada–Slovakien 4–3 (1–0, 2–2, 0–1) efter förlängning

Diskussion om artikeln