Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fuktskador i hemmet under barns första levnadsår kan kopplas till permanent astma

Ett barn leker på golvet.
Bildtext Enligt forskarna verkar det som att ju större fuktskador som finns i hemmet, desto större är risken för permanent astma för barnet.
Bild: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Fuktskador i hemmet under ett barns tidiga år kan kopplas till permanent astma, enligt en nyligen genomförd studie av Institutet för hälsa och välfärd THL.

Resultatet bekräftar tidigare forskning om sambandet mellan fuktskador och astma.

Det som nu framkommer är att fuktskador i hemmet är kopplat speciellt till permanent astma, och inte övergående astma orsakad av infektion.

Forskarna betonar dock att man känner till dussintals potentiella riskfaktorer för astma och att fuktskador inte är en särskilt stark riskfaktor. Det är möjligt att undvika risken för astma orsakad av fuktskador genom att ta hand om byggnaders och inomhusmiljöers skick.

Enligt institutets ledande forskare Anne Karvonen verkar det som att ju större fuktskador som finns i hemmet, desto större är risken för astma för barnet.

Hon framhåller ändå att man ska ta forskningsresultaten med en nypa salt.

– Gruppen som undersökts är liten, och ofta är fuktskadorna dolda. I vår forskning har vi bara använt data som observerats visuellt eller av sinnena på något annat sätt, säger Karvonen till nyhetsbyrån STT.

Studien omfattar 344 barn vars hem hade fuktskador eller synligt mögel när barnet var under ett år. Barnens tillväxt och utveckling följdes upp med undersökningar fram till sex års ålder.

Källa: STT, THL