Glada miner i Ingå när planerna på ett stålverk blev offentliga: ”Ett speciellt projekt och omfattningen är gigantisk men inte orimlig”
Planeringen av ett stort stålverk i Ingå har pågått ett bra tag, men i hemlighet. Efter sommaren ska politikerna fatta beslut om den nya detaljplanen som kan bli startskottet för en historiskt stor industrisatsning.
– Det är spännande och ska bli intressant att få det lika smidigt igenom som planen för LNG. Mycket ska göras här ännu, men det blir roligt, säger Eric Roselius som är planläggningschef i Ingå kommun.
Eric Roselius vill få klar kommunens del av planeringen så snabbt som möjligt.
– För ett investeringsbeslut behövs troligtvis en godkänd plan, vi siktar på att ha den till sommaren, säger Roselius och tillägger att kommunen måste vara lika snabb och rentav snabbare i vändningarna än vid planeringen av terminalen för flytande naturgas (LNG) i Joddböle.
Första gången Ingås planläggningschef fick höra om planerna på ett stålverk var för knappt ett år sedan.
– Då var ingenting klart, men sedan i somras har vi vetat att vi siktar på det här. Nog har vi jobbat med det länge, men det är de byråkratiska delarna som ska köras genom och en del utredningar ännu.

Ingåbor positiva till norskt stålverk: "Bra för ungdomen med nya arbetsplatser"
Planläggningsarbetet med det eventuella stålverket i Joddböle har löpt parallellt med planeringen av LNG-terminalen, något som kan kännas övermäktigt för en liten kommun med rätt få tjänstemän.
– Det är främst konsultdrivet, min roll handlar främst om att koordinera och sammanställa. Vi har ändå ansvaret så det gäller att vara ”up to date”.
Det som gäller i första hand är att få detaljplanen ändrad. Efter det måste Ingå fundera på större helheter.
– Vad betyder det här för Ingå och hur vill vi utvecklas. Vi har haft ganska måttliga tillväxtmål gällande befolkning. Det här kunde innebära ganska många nya invånare med tanke på mängden jobbplatser om stålverket blir av, det här måste vi fundera på, säger Eric Roselius.

Enligt preliminära uppskattningar ska det eventuella stålverket i Ingå sysselsätta 1 200 människor.
Tidtabellen är stram, men ändå realistisk. Detaljplanen ska alltså vara klar och godkänd till sommaren. Därefter är det många andra pusselbitar som måste falla på plats, bland annat en miljökonsekvensbedömning. Om stålverket byggs, blir det på ett gammalt industriområde.
– Det är ett speciellt projekt och omfattningen är gigantisk, men inte orimlig på något sätt. Det gäller att prioritera, säger Eric Roselius, planläggningschef i Ingå.

Ingås planläggningschef Eric Roselius har en hektisk höst bakom sig som nu följs av en arbetsdryg vår
Påverkar hela regionen och hela landet
– Jag kommer inte att glömma den här dagen. Jag har varit medveten om projektet så det är ingen överraskning, men roligt och jätteskönt att man äntligen kan prata om det offentligt.
Det säger Robert Nyman som är kommundirektör i Ingå.
– Det påverkar inte bara Ingå utan hela regionen och hela landet om projektet genomförs i den omfattning som nu presenterats.
– Det är inte bara den stora investeringen och 1 200 arbetsplatser. Det kommer också att skapas lika mycket eller dubbelt fler kringeffekter, det vill säga arbetsplatser som stöder den här produktionen.
En sak som Robert Nyman gärna lyfter fram är att hela regionen kommer att gynnas eftersom det behöver satsas statliga pengar på landsvägar och järnväg.
– Jag utgår ifrån att det måste göras helt enkelt, i synnerhet landsvägar och korsningsområden.
Alla människor kommer inte att bosätta sig i Ingå; ett stålverk i Joddböle kommer således att ha en stor inverkan på hela regionen.
Den lokala frågan för Ingåborna blir i hurdan takt och omfattning man vill växa.
Ingå hamn behöver en ny kaj
– Visst skulle det vara en väldigt stor grej för Ingå hamn. Kommer trafiken via hamnen skulle det i stort sett fördubbla vår varuomsättning.
Det säger Thomas Bergman om stålverksplanerna. Han är verkställande direktör för hamnbolaget Inkoo Shipping i Ingå hamn.
Ingå hamn är en privatägd, allmän och kommersiell hamn. Enligt deras webbplats transporteras ungefär en miljon ton gods per år via hamnen. Ingå hamn är specialiserad på att hantera och lagra torra bulkvaror.
– Vi skulle kunna ha kvar vår nuvarande verksamhet, men vi behöver då mera kajmeter, svarar Thomas Bergman på frågan hur hamnbolaget påverkas om det får ett stålverk till granne.
Förverkligas planerna på ett stålverk i Joddböle behöver Ingå hamn byggas ut, men det borde den annars också, säger Thomas Bergman.
– Jo, och oberoende utreder vi som bäst möjligheterna att bygga en ny kaj.
Verksamheten vid Ingå hamn har fördubblats under de gångna tio åren. Den nya, flytande LNG-terminalen är ett stort fartyg som också kräver mycket plats vid kajen.
Förutom en större hamn, kan vd:n för Inkoo Shipping Thomas Bergman tänka sig att att ståltillverkaren måste organisera sina interna transporter. Likaså borde vägarna och vägförbindelserna till hamnområdet göras bättre, tillägger Bergman.
– Vägen skulle kunna vara bredare och uppfarten till stamväg 51 kunde vara vettigare byggd, säger Bergman.
Om och när ett stålverk blir verklighet i Ingå kan vd:n för Inkoo Shipping inte spekulera om.
– Att få alla tillstånd tar förstås sin tid, men jag hoppas att det inte skulle fastna vid något sådant.
Däremot måste Ingå hamn ganska snabbt börja planera för ett eventuellt stålverk i Joddböle.
– Vi måste ta det i beaktande redan nu för det behövs definitivt en längre kaj för att det här ska kunna fungera.

Vd Thomas Bergman: Det norska stålverket skulle vara en stor grej för Ingå hamn
Den naturligaste platsen skulle vara mellan nuvarande hamnområde och Joddböle fiskehamn menar Bergman.
Thomas Bergman har redan en tid känt till det norska bolaget Blastr Green Steels planer på ett stålverk i Joddböle i Ingå. Hur stor andel Inkoo Shipping har i att det norska företaget fått upp ögonen för hamnen i Ingå är inte helt klart.
Norrmännen har inte besökt hamnen, svarar Thomas Bergman på en direkt fråga, men tonläget skvallrar om att de nog varit i kontakt med varandra.
– Vi marknadsför inte hamnen så aktivt, men vi syns i medierna i samband med olika projekt så vi får på det viset en hel del reklam, säger han.
Överraskning för lokalpolitikerna
Kommundirektören i Ingå, Robert Nyman, har känt till det norska företaget Blastr Green Steels planer en längre tid. Lite före midsommaren (2022) träffade han de norska affärsmännen för första gången.
– Vi har samarbetat med Fortums markägare i fyra år och det har funnits andra planer för området redan tidigare. Fortum har haft olika potentiella aktörer som varit på väg till det här området.
Beslutsfattarna, det vill säga kommunalpolitikerna i Ingå med undantag av några få, har inte vetat om vad som är i görningen.
Man bär på positiva hemligheter, men så länge det är i kommunens intresse har man dem gärna i ryggsäcken
Kommundirektör Robert Nyman
– Det har varit ett krav att det ska hållas tyst, så det här är en nyhet för de flesta.
Nu blir det småningom politikernas sak att ta del av den redan pågående planläggningen.
– Man bär på positiva hemligheter, men så länge det är i kommunens intresse har man dem gärna i ryggsäcken.
När alla myndighetstillstånd finns, kan det norska bolaget ansöka om byggnadslov.
– Vi kommer att vara effektiva, men vi kommer inte att forcera. Det lokala beslutsfattandet måste få ta den tid det tar och det måste det norska bolaget beakta.
Blastr Green Steels mål är att starta stålproduktion i Ingå i slutet av 2026.
