Norska vd:n i intervju med Svenska Yle om det historiska stålprojektet i Ingå: ”Här finns alla förutsättningar för att lyckas”
Hans Fredrik Wittusen är verkställande direktör för det norska företaget Blastr Green Steel som planerar att bygga ett stålverk i Joddböle, Ingå. Vi ringde upp honom för att höra mera om planerna.
Det norska företaget planerar att sätta upp ett stålverk i Ingå som ska producera 2,5 miljoner ton fossilfritt stål per år. Målet är att stålverket ska bli klart kring år 2026-2027 och den preliminära uppskattningen av värdet på investeringen är fyra miljarder euro.
Norskt företag förbereder historiskt stor investering i Ingå – stålverk för fyra miljarder kan bli verklighet
Kan bli största industriinvesteringen i Finlands historia.
Men är målet att producera stål redan år 2026 realistiskt och varifrån ska pengarna tas? Vi frågade företagets verkställande direktör Hans Fredrik Wittusen.
Varför Finland, varför Ingå?
– Vi behöver en isfri hamn för isfri logistik året runt och vi behöver tillgång till en utbildad arbetskraft på cirka 1 200 anställda som kan jobba på den här fabriken.
– Med de faktorerna i beaktande checkade vi av alla boxar när vi kom i kontakt med Fortum och funderade på att anlägga stålverket här.
Men varför blev det då Finland i stället för Norge eller Sverige?
– Tillgången till energi är extremt viktig i sådana här projekt. Det vi ser i Finland är att energisystemet är upplagt på ett lite annat sätt än i Norge och i Sverige.
– I Ingå finns det en tomt som redan har koppling till det finska elnätet baserat på det tidigare kolkraftverket, och det gör att vi är säkra på att det finns den kapacitet som vi behöver i stamnätet. Och det är svårt att hitta i många andra städer.
Ni tänker producera fossilfritt stål, har ni den kunskapen redan?
– Teknologin för att producera fossilfritt stål, den finns. Det handlar först och främst om en speciell typ av vätebaserad process och det finns många alternativ att välja mellan.
Det svenska företaget SSAB sysslar också med investeringar i fossilfritt stål, vad är skillnaden mellan dem och er?
– Vi planerar att direkt köra igång med en storskalig anläggning. Vi går alltså inte via pilotanläggningar och pilotutvecklingar (som SSAB gjort, red.anm). Vi är också till 100 procent en kommersiell aktör och tänker använda oss av den bästa tillgängliga teknologin.
Svensk uppfinning ska minska Finlands utsläpp med 7 procent – vi besökte anläggningen som gör det möjligt
Hybrit levererade första fossilfria stålet i världen.
Produktionen av stål kräver mycket energi, hur ser ni på det?
– Vi ser att det i Finland finns en ambitiös utvecklingsplan för vindkraft, med målmedvetna metoder för att stimulera den här typen av investeringar. Och vi tror också att vårt företag kan stimulera och öka farten på den här typen av investeringar.
Målet är att anläggningen ska stå klar 2026, hur realistiskt är det?
– Det är en ambitiös tidtabell, men vi tror att den är realistisk och möjlig, säger Wittusen.
– På anläggningen ska vi också utnyttja återanvändningen av stål, som också är en viktig och stor del av vår produktion. Och den produktionen kan starta upp tidigare, eftersom det tar längre tid att starta upp den här vätebaserade processen.
– Men målet är att kunna producera fossilfritt stål till marknaden redan 2026 och skala upp produktionen sen de kommande åren.
Blastr är ett ungt företag och vi ser på oss själva som en ”challenger”, en utmanare av den etablerade stålindustrin. Det är det som driver oss
Hans Fredrik Wittusen, verkställande direktör för Blastr Green Steel
Vad behöver Finland göra för att projektet ska bli verklighet?
– Vi är igång med att jobba fram de faktorer som behövs på plats. Vi har redan ett gott samarbete med Fortum för att utveckla själva tomten. Fortum är också en potentiell aktör för tillgången till energi och väteproduktionen.
– Vi har också ett gott samarbete med Fingrid då det gäller att säkra kapaciteten i nätet. Fingrid har utvecklat stamnätet på en väldigt bra nivå och har planer som visar att vi får den kapacitet vi behöver.
– Och slutligen är det en viktig premiss att utvecklingen av ny energiproduktion sker som planeras i Finland. Då kommer vi att lyckas få igång den här anläggningen.

Ni hade också planer på att etablera er i den norska regionen Salten, men det blev inget av det. Vad var problemet där?
– Man kan summera det som så att vi har ett behov av en hög kapacitet till energi och där på det stället i Nordnorge var tillgången till energi inte god nog.
– Vi testade också en idé med att ha egen vindkraftsproduktion på plats, men det var inte möjligt av flera orsaker. Och det ska man ha respekt för, att det inte går att lägga upp vindkraftverk överallt. Då förflyttade vi våra planer till Finland och Ingå.
Värdet på investeringen uppskattas vara fyra miljarder euro, varifrån ska pengarna tas?
– Vi vill vända oss till kapitalmarknaden för att få investerare med eget kapital och sedan också lån från banker, ordinär procedur helt enkelt.
– Samtidigt är det här såklart ett speciellt projekt med stora summor. Vi planerar gå igenom flera finansieringsrundor för att finansiera kostnaderna mot en färdig anläggning.
Blastr är ett ganska ungt företag, grundat 2021, är det här ert första stora projekt?
– För Blastr är det här det första projektet. Det här är grunden för Blastr existens, att bygga en fossilfri stålfabrik.
– När anläggningen är klar skulle vi producera en promille av världens stål, så vi förändrar inte världen med en fabrik men vår vision är att utmana den traditionella industrin och göra omställningen till fossilfritt stål snabbare. Vi vill visa att det är möjligt och hållbart, både ekonomiskt och ekologiskt, att producera fossilfritt stål.
Vi tänker ha en god och öppen kommunikation med till exempel Ingå, lokala myndigheter och det lokala samhället. Vi vill etablera en verksamhet som ger positiva ringar i vattnet för hela samhället
Hans Fredrik Wittusen, verkställande direktör för Blastr Green Steel
Norskt företag förbereder historiskt stor investering i Ingå – stålverk för fyra miljarder kan bli verklighet
Kan bli största industriinvesteringen i Finlands historia.