Hoppa till huvudinnehåll

Yles synpunkter

Ted Forsström: Bu för BUU-klubben

person som tittar in i kameran
Bild: Barbro Ahlstedt

Rubriken syftar på en replik som kommer att höras mera i Svenskfinland från och med nu, men förhoppningsvis inte från publikens håll. Från och med januari visas nämligen ett helt nytt BUU-klubben, med barnens önskemål i fokus.

Det är onekligen en hel del jobb att ändra på ett koncept som sett likadant ut i 25 år. Men när vi i slutet på förra året tog oss an utmaningen visste vi redan då vad vi vill göra: ett mer inspirerande program. Ett moderniserat BUU-klubben i ett nytt format som har betydligt större livskraftighet i en medievärld med allt större konkurrens. Dessutom ville vi göra det på ett sätt som beaktar ett av våra största mål, att kunna träffa publiken oftare. För om det är något som blivit klart efter alla undersökningar och analyser av målgruppens önskemål som vi gjort är det en sak: barnen vill ha mer tid med sina favorit BUU-ledare - och vi vill ha mer tid med dem! Inte bara i rutan och på pekplattan utan på dagisar och förskolor, bibliotek och större evenemang.

Barnens medievanor förändras

I dagens medievärld är barnen vana att själva välja precis vad de vill titta på och när. Därför måste också BUU-klubben ändra form för att dagens barn ska känna igen sig i det. De flesta barn tittar på BUU-klubben via Arenan, och då är det naturligaste för dem att kunna välja exakt det innehåll de vill se på. Vill de se på BUU-ledarna klickar de på det, vill de se på t.ex. Mumindalen väljer de det.

Vi har beaktat att alla barnfamiljer har olika behov. Därför kommer vi i fortsättningen att erbjuda två olika varianter av BUU-klubben på Yle Arenan: en 10-minuters version som endast innehåller helheten med BUU-ledarna, och en 30-minuters version som också innehåller barnprogrammen.

Ted Forsström, ansvarig producent, Svenska Yles barninnehåll.

Det här innebär också att 10-minuters versionen av BUU-klubben kommer att finnas tillgänglig tillsvidare så man kan titta på sina favoritavsnitt om och om igen. I vanlig teve sänds 30-minuters versionen av BUU-klubben helt som vanligt klockan 18.

En helt egen handling du kan följa med - varje dag

Nya BUU-klubben kommer med ett nytt avsnitt varje vardag, men istället för att BUU-ledarna är utspridda i korta sjok mellan de övriga barnprogrammen så inleds nu BUU-klubben med en oavbruten längre helhet tillsammans med BUU-ledarna. I samband med det kommer BUU-klubben att ha en helt egen handling som går framåt för varje dag. För första gången någonsin kommer vi att följa med Lisa, Malin, Tika & Jontti på en betydligt längre resa än vad vi gjort tidigare. Allt börjar med nya chefen Klösus som tvingar BUU-ledarna att hitta en ny plats för BUU-klubben. Med hjälp av några ivriga små möss börjar genast letandet efter en ny klubblokal - men kommer Klösus att sätta käppar i hjulen för dem? Och vad är det egentligen som mössen vill att BUU-ledarna ska hitta?

Ja, den som buar för BUU-klubben är alltså Klösus, BUU-klubbens nya chef och den största skurken i BUU-minne. Klösus är en liten del av nya BUU-klubben, men han fungerar som en katalysator som sparkar igång det nya konceptet med buller och bång i januari. För i nya BUU-klubben har vi uttryckligen försökt få mera plats för både lite buller och lite bång.

Vi är så glada att äntligen få börja visa upp vårt förnyade BUU-universum. Och om du aldrig förr har följt med vad BUU-ledarna hittat på så finns det inte ett bättre tillfälle än nu att börja. Stig på, hissdörrarna är öppna!

Ted Forsström,
ansvarig producent för Svenska Yles barninnehåll och numera även skurken Klösus i BUU-klubben

Mer om ämnet på Yle Arenan