Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländare är välinformerade – så här lyckades vi minska elkonsumtionen med 10 procent

En person som plockar ur en diskmaskin.
Bildtext Finländare har undvikit att använda hushållsapparater under de timmar då elkonsumtionen i allmänhet är högst.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Energiexperter är förvånade över hur effektivt finländare kunnat minska sin elanvändning. Ett nytt rekord slogs i december, då finländarna använde tio procent mindre el än i december året innan.

Finländare har sedan augusti varit duktiga på att spara el, visar stamnätsbolaget Fingrids statistik från i måndags.

Enligt energiexperter beror det här på flera olika faktorer. Den största orsaken är att finländarna har förstått att börja spara el där det är mest effektivt.

I december 2021 använde finländarna sammanlagt 8 867 gigawattimmar el. Motsvarande siffra 2022 var 7 978 GWh. Det här är en minskning på 10 procent.

Maarit Uusitalo som är som är kontrollchef vid stamnätsbolaget Fingrid säger att en del av förklaringen ligger i att finländare flyttat sin elanvändning till nattetid.

Finländare har framgångsrikt undvikit att använda till exempel diskmaskiner eller andra hushållsapparater under de timmarna då allmänna elkonsumtionen är som högst. Dessutom har vi satt yllesockorna på och sänkt inomhustemperaturerna hemma.

– Vi ser endast en helhetssiffra av elanvändningen, men det är uppenbart att finländare är medvetna om de höga energipriserna och också industrierna har sett över sin elkonsumtion. Alla de här sakerna ligger i grunden, säger Uusitalo.

Ljus ses i ett fönster
Bildtext Det bästa sättet att spara är att sänka temperaturen hemma, ta en kortare dusch och använda el då allmänna konsumtionen är som lägst – alltså nattetid.
Bild: Silja Viitala / Yle

”Finländare har stark talkoanda”

Enligt Fingrid har finländarna sedan augusti deltagit flitigt i energibesparingstalkot. I augusti minskade elkonsumtionen med 3 procent, i september och oktober med 7 procent och i november med 9 procent.

Juhamatti Meetteri arbetar för Motiva, ett företag som främjar energieffektivitet. Han säger att en stor motiverande faktor till att spara energi är att förbrukningen syns i plånboken. Men den största orsaken är finländarnas vilja att jobba för något tillsammans.

– Finländare förstår att det inte i onödan görs stora saker som spartalko, det tas på tillräckligt stort allvar även om det baserar sig på frivillighet, säger Meetteri.

Finländare har också förstått att det lönar sig att börjar spara där åtgärderna är mest effektiva.

Det bästa sättet att spara är att sänka temperaturen hemma, ta en kortare dusch och använda el då allmänna konsumtionen är som lägst - alltså nattetid.

Informationen har nått fram

Meetteri berömmer också medier för det att budskapet nått finländare så bra.

– På industrisidan och också konsumentsidan finns en ansvarsfull anda. Det har informerats fint om energibesparingskampanjen och det har vi medierna att tacka för. Den har bitit på enskilda konsumenter, företag och kommuner.

Varken Maarit Uusitalo från Fingrid eller Juhamatti Meetteri är förvånade över att finländare är duktiga på att spara el. Men det att vi i december använde tio procent mindre energi än året innan kunde ingendera räkna med.

– Jag har nog varit medveten om att finländare ät ett välinformerat folk, men att kampanjen bitit så här bra och att finländare tagit emot informationen genom att man börjat fundera så här mycket på sin energikonsumtion överraskade nog mig, säger Meetteri.

– Vi tänker att det är en gemensam sak. Då vi sparar el här är det också ett sätt att stödja Ukraina. Mängden förvånar mig, men inte att det här har hänt i sig.