Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Halka och influensa ökar på trängseln på akutmottagningarna vid HUS: “Det ser dystert ut”

Peijaksen sairaalan päivystyksen osastonhoitaja Reetta Tervo
Bildtext Läget på akutmottagningen i Pejas är synnerligen trängd just nu.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Från julhelgen började akutmottagningarna fyllas av patienter och läget har inte lättat alls. Halkskador och influensa håller köerna långa just nu. För tillfället väntar 110 patienter på att få vård på avdelning.

Det är fullt på så gott som alla akutmottagningar inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS just nu. Allra värst är läget på Pejas i Vanda.

– Det ser nog dystert ut. Pejas har inte en enda ledig säng just nu, berättar Maaret Castrén, verksamhetschef för HUS Akuten, då Yle Huvudstadsregionen ringer upp henne på tisdagseftermiddagen. Det är inte alls som det borde vara, tillägger hon.

Även Jorv i Esbo visar rött just nu. Endast Malms akutmottagning har någorlunda hyfsade mängder patienter.

Mottagningarna började fyllas redan den 26 december och under nyårsnatten var läget extra trängt speciellt på Mejlans akutmottagning, då berusade personer kom in för att få vård.

Många får vänta på operation

Väntetiderna på att få komma in till primärvården är mycket långa just nu.

– Det var 90 timmar på Mejlans under måndagen, berättar Castrén. Vi har också massor med patienter som väntar hemma på att få komma in på Tölö sjukhus för att bli opererade.

Det är halkan som är en av de största orsakerna till att just Tölö är överbelastat. Mera patienter är dessutom att vänta från staden.

– Helsingfors stad meddelade i dag att hemsjukvården är i större problem än tidigare. Vi väntar oss att få också sådana patienter som kommer till akuten för att de inte klarar sig hemma utan hemvården, säger Castrén.

Maaret Castrén framför Haartmanska sjukhuset.
Bildtext Maaret Castrén är oroad över situationen.
Bild: Ronnie Holmberg / Yle

Sjukvårdarna känner sig uppgivna

Det är inte bara patienterna som lider av de långa väntetiderna. Också vårdarna känner av bördan.

– Som en av våra skötare sa i dagens tidning: “Vi får vara nöjda och glada för varje arbetspass då ingen dör på akuten”. Det är en stor förändring från de goda tiderna då vi var stolta över att kunna sköta våra patienter bra, säger Castrén.

Att få bukt på problemet med överfulla akutmottagningar är inte lätt. Men det finns vissa lösningar enligt Castrén.

– Vi borde få flera öppna platser inom åldringsvården. Så måste personaldimensioneringen tittas på så den fås att fungera. Vi måste få personal på ställen där det finns bäddar och patienter på ställen där vi har vårdpersonal. Arbetsfördelningen måste ses över.

Suu- ja leukakirurgi Johanna Snäll operoi sähköpotkulautaonnettomuuteen joutuneen kasvoja.
Bildtext Även köerna till operation på Tölö sjukhus är långa just nu.

Ring jourhjälpen om du är osäker

Några direkta råd kan Maaret Castrén inte ge invånarna inom HUS området. Men det finns vissa saker man kan tänka på.

– Folk måste ju få komma till vård om de behöver det. Men förstås, om man är lite osäker på att vad man behöver för hjälp så lönar det sig att ringa 116117. Där kan de nog avgöra om man behöver komma till akuten eller inte, säger Castrén.