Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vad kan man göra ifall pengarna är slut efter jul och nyår? – ekonomirådgivning kan hjälpa den överskuldsatte

Tampereen sähkölaitoksen lasku ja käteistä rahaa.
Bildtext Energikris, inflation och stigande kostnader för hushållen har varit stora samtalsämnen under hösten.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Kostnaderna har stigit för hushållen under hösten och vintern på grund av inflationen och energikrisen. Vid Utsökningsverkets förebyggande ekonomirådgivning får man råd kring hur man ska göra ifall utgifterna blir övermäktiga.

Energikris, inflation och stigande kostnader för hushållen har varit stora samtalsämnen under hösten. Speciellt knapert i kassan kan det också bli för många efter jul- och nyårshelgernas högtider.

Heidi Koivisto jobbar med Utsökningsverkets förebyggande ekonomirådgivning, som finns till för att förebygga överskuldsättning.

– Det sociala systemet i Finland är ganska så komplicerat. Det är ibland svårt att veta vilka stöd man kan ansöka om, och vilka instanser man ska vända sig till. Vi delar inte ut pengar, utan tjänsten finns till för att vägleda kring hur man kan gå tillväga om man är i riskzonen för att bli överskuldsatt, säger Koivisto.

Vad kan man göra ifall pengarna är slut efter jul och nyår?

9:21

Undvik godis, energidrycker och Netflix

Utsökningsverket har ett trettiotal ekonomirådgivningar på olika håll runt om i landet, bland annat i Åbo och Reso, och man kan också vända sig till dem per telefon. I Åbo hittas rådgivningen vid Salutorget och stadens serviceställe Monitori.

– Det lönar sig alltid att hålla en månadsbudget. Börja med att kolla dina kontoutdrag, vad som har kommit in och vad som har gått ut. Undvik onödiga utgifter som godis och energidrycker eller tjänster som Netflix, säger Koivisto.

Hon påpekar att det alltid är viktigast att se till att man klarar av att betala de fasta kostnaderna som hyran innan man börjar fundera på andra saker.

Ta kontakt i tid

Om man inte klarar av sina nödvändiga utgifter så lönar det sig att snabbt ta kontakt med ekonomirådgivningen. Ju tidigare man kommer desto bättre, säger Koivisto.

– Det är lättare att ordna en skuld på 200 euro än 200 000 euro, men vi har också råd att ge i sådana situationer. Om vi ser att personen har så stora skulder eller så dålig betalningsförmåga att det inte kommer gå att betala av skulderna så börjar vi ansöka om skuldsanering.

Ekonomirådgivningarnas kontaktuppgifter och öppettider hittas på Utsökningsverkets webbplats.

Diskussion om artikeln