Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanonlopp och slutspurt av Pärmäkoski gav andra plats: ”Jag tänder av att slåss om pallplaceringar” – Karlsson överlägsen i Obertsdorf

Uppdaterad 03.01.2023 18:40.
Krista Pärmäkoski
Bildtext Krista Pärmäkoski var näst snabbast i mål efter snabbt sista varv. Arkivbild.
Bild: EPA-EFE

Frida Karlsson var suverän medan Krista Pärmäkoski drog längsta strået i klungan som kämpade om de övriga pallplaceringarna i Oberstdorf. Kerttu Niskanen är på fjärde plats i Tour de Ski-sammandraget.

Suveränt sista varv gav Krista Pärmäkoski säsongens första pallplacering i världscupen. Pärmäkoski tog andra plats på 10 kilometer klassiskt-intervalletappen i längdskidåkningens Tour de Ski i tyska Oberstdorf.

– Jag har varit ute efter att få ett så här lyckat lopp. Tidigare har jag haft lite otur med utrustningen och så, men nu gled skidan bra, sa Krista Pärmäkoski till Viaplay.

Varifrån kom det lilla extra i sista omgången?

– Alltid tänder det ju en när man får höra att man slåss om pallplaceringar. Nadine Fähndrich (Schweiz) skidade ganska nära mig så jag gick in för sprintaktig tävling i slutet och det gav utdelning. Men sedan var jag nog ganska slut i mål.

Pärmäkoski hade god fart tävlingen i genom och hade ledningen vid en del av mellantidskontrollerna samt vid målgång. Norges Anne Kjersti Kalvå och Tiril Udnes Weng blev några sekunder bakom Pärmäkoski då de väl hann i mål.

Se höjdpunkterna från tävlingen i Obertsdorf. - Spela upp på Arenan

Karlsson gick från klarhet till klarhet

En tävlare kunde dock inte Pärmäkoski eller någon annan rå på. Sveriges Frida Karlsson startade sent i ordningen och skördade första platser vid mellantidskontrollerna med omkring 20 sekunders marginal tävlingen genom.

När Karlsson kom i mål var hennes sluttid 16,6 sekunder snabbare än Pärmäkoskis motsvarande. Detta innebär att Karlssons försprång till Pärmäkoski är 16,6 sekunder då onsdagens jaktstart inleds.

Samtidigt gick Karlsson upp i ledning i Tour de Ski-sammandraget.

– Det var kul och känns bra. Jag är ivrig inför morgondagen och försöker göra mitt bästa under återstoden av touren, sa Frida Karlsson.

Etappsegern var karriärens första för Karlsson i Tour de Ski.

Tour de Ski, damer

Niskanen besviken, Joensuu gick omkull

Kerttu Niskanen var stundvis med i tätstriden men slutade på femte plats. I Tour de Ski-sammandraget fortsätter hon på en fin fjärde plats.

– Skidorona höll inte, det var en förfärlig tia. Jag bara hoppades att målet skulle komma snart, sa en besviken Kerrtu Niskanen.

Anne Kyllönen tog 18:e plats cirka en och en halv minut till Karlsson i de svåra med enligt henne jämlika omständigheterna i det våta skidspåret.

– Svårt att säga om de andras fart, men tycker min skida hade bra flyt idag. En topptio-placering fanns inom räckhåll, sa Anne Kyllönen.

Jasmi Joensuu slutade på 28:e plats efter lite dramatik.

– Jag föll i första backen och tappade kring tio sekunder. Farten trillade till noll, men stötarna var främst mentala, sa Jasmi Joensuu.

Katri Lylynperä var 46:e och Jasmin Kähärä 60:e. Anni Alakoski avbröt.

Tour de Ski

Damer, 10 kilometer klassiskt, Oberstdorf:

1. Frida Karlsson SWE 24.53,3
2. Krista Pärmäkoski FIN + 16,6
3. Anne Kjersti Kalvå NOR + 18,1
4. Tiril Udnes Weng NOR + 20,0
5. Kerttu Niskanen FIN + 40,7
6. Katharina Hennig GER + 41,2
7. Teresa Stadlober AUT + 43,4
8. Silje Theodorsen NOR + 46,9
9. Eva Urevc SLO + 51,5
10. Heidi Weng NOR + 55,9

18. Anne Kyllönen FIN +1.31,3
28. Jasmi Joensuu FIN +1.45,8
46. Katri Lylynperä FIN +2.33,3
60. Jasmin Kähärä FIN +4.23,0

Artikeln uppdaterad 3.1. kl. 17.30.

Diskussion om artikeln