Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israeliskt ministerbesök vid Tempelberget provocerar palestinier – oro för att konflikten trappas upp ytterligare

Israels säkerhetsminister vid Tempelberget.
Bildtext Ben-Gvir besökte Tempelberget i dag.
Bild: Reuters

Israels nya säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir besökte komplexet vid al-Aqsamoskén på Tempelberget i dag i Jerusalem. Besöket ses som en provokation mot palestinier och fördöms av flera arabländer.

”Tempelberget är öppet för alla” skriver Ben-Gvir på Twitter. I ett videoklipp ses han sedan vandra omkring i området vid al-Aqsamoskén, omgiven av säkerhetsvakter och polis. Hans 15 minuter långa besök vid komplexet har lett till oro om en ny upptrappning i konflikten mellan Israel och palestinier.

Det omstridda Tempelberget i östra Jerusalem är en av hela Mellanösterns mest eldfängda platser.

Det är både judendomens heligaste plats och en av de heligaste för muslimer. På berget finns både den muslimska helgedomen Klippdomen, eller Klippmoskén, och al-Aqsamoskén. Israel begränsar judars och andra icke-muslimers tillgång till berget för att undvika provokationer. Det är tillåtet att besöka området, men judar får inte be där.

I försök att lugna ned palestiniers ilska över besöket bedyrade en tjänsteman vid premiärminister Benjamin Netanyahus kansli att premiärministern står fast vid att upprätthålla områdets status quo – alltså att bara muslimer tillåts be på området.

Besök av israeliska politiker ses som en provokation

Besök av israeliska politiker ses i allra högsta grad som en provokation, och dagens besök bryter mot en slags outtalad regel om området.

År 2000 besökte den dåvarande israeliska premiärministern Ariel Sharon al-Aqsamoskeén, vilket ledde till våldsamheter som i sin tur kom att resultera i den andra intifadan. Den andra intifadan var ett palestinskt uppror mot Israels ockupation av palestinska områden.

Ben-Gvir har trots det här krävt friare tillgång till berget för judar, och tidigare också motsatt sig böneförbudet för judar.

Under tisdagens besök besökte han ändå inte själva al-Aqsamoskén. Men bara besöket i området riskerar att än en gång trappa upp konflikten. Det här samtidigt som våldsamheterna på den ockuperade Västbanken har trappats upp under år 2022.

Palestinier och arabländer fördömer

För den palestinska befolkningen är al-Aqsamoskén en viktig symbol. En tvåstatslösning ser ändå allt avlägsnare ut nu när Israel fått en ny regering med veteranpolitikern Benjamin Netanyhau i spetsen. Regeringen är den mest högerextrema i Israels historia.

Jordanien, palestiniernas utrikesministerium och flera arabländer som exempelvis Förenade arabemiraten och Saudiarabien har fördömt Ben-Gvirs besök.

Också den islamistiska rörelsen Hamas som styr Gazaremsan fördömer besöket. Israel och Hamas förde ett elva dagar långt krig år 2021 och rörelsen kallar dagens besök för ”ett krig mot muslimers heliga platser”.

Den palestinska premiärministern Mohammed Shtayyeh uppmanade palestinierna att motsätta sig ”razzian” mot al-Aqsamoskén. Han beskyller Ben-Gvir för att försöka omvandla området till ett judiskt tempel.

Besöket kritiserades ändå också i Israel. Oppositionsledaren och den tidigare premiärministern Jair Lapid anser att besöket var väldigt ogenomtänkt.

– Det är en medveten provokation som äventyrar och kostar liv, konstaterade han.

Också USA:s ambassadör i Israel säger sig vara orolig över besöket och säger sig ha diskuterat det med den israeliska regeringen.

Ben-Gvir hade varnats för risken för våldsamheter inför besöket, men konstaterade efter besöket att tiderna har förändrats och att alla försök på våldsamheter kommer att mötas med hårda tag.

Källor: Reuters, AFP, SR