Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Splittrade republikaner lyckades inte välja talman – kaos i USA:s representanthus

Uppdaterad 04.01.2023 04:46.
Ledamöterna i USA:s representantshus står och talar sinsemellan i sessionsalen. På väggen hänger USA:s flagga.
Bildtext Kaos i representanthuset efter att den första omröstningen på tisdagen inte resultaterade i en talman.
Bild: EPA-EFE

Det råder kaos i USA:s representanthus efter att man misslyckats med att välja talman i tre omgångar. Det är första gången på över hundra år som kammaren inte väljer en talman direkt.

På tisdagen skulle republikanen Kevin McCarthy bli vald till talman i representanthuset eftersom hans parti tog över kontrollen över kammaren i mellanårsvalet i höstas. Men det republikanska partiet är splittrat och i stället fick demokraternas kandidat fler röster och ingen blev vald trots tre omröstningar.

En andra omgång inleddes kort efter att den första avslutats och sedan ännu en tredje, men McCarthy fick inte ett tillräckligt enat parti bakom sig och landade på endast 203 röster. I den tredje omröstningen fick han rentav en röst mindre än i den första och andra. Nu skjuts omröstningen upp till onsdagen.

Enligt New York Times handlar det om ett mardrömsscenario för McCarthy och partiledningen.

Krävs enkel majoritet

För att bli vald krävs i regel en enkel majoritet av de 435 ledamöterna i representanthuset, alltså 218 röster.

Det är ändå möjligt att bli vald med färre röster än så, ifall några ledamöter exempelvis är frånvarande. Det gjorde demokraternas Nancy Pelosi 2021 (216 röster) och republikanernas Jogn Boehner 2015 (216 röster).

I och med att republikanerna har en knapp majoritet i representanthuset, med 222 platser, har McCarty alltså inte råd med att särskilt många trilskande republikaner.

Varje talmansomröstning tar tid eftersom röstningen sker så att man går igenom ledamöterna i alfabetisk ordning och var och en muntligen anger vem hen vill se som talman.

Innan en talman har valts kan representanthuset inte gå vidare med några andra ärenden. Det innebär att den lagstiftande verksamheten är i stå tills konflikten inom det republikanska partiet har lösts.

Demokraterna enade

Demokraterna står enade bakom sin kandidat: Hakeem Jeffries fick samtliga demokratröster – 212 stycken – i första omgången, medan Kevin McCarthy bara fick 203 av de republikanska rösterna, eftersom rebellerna på partiets högra kant röstade på olika strökandidater.

I den första omgången röstade hela 19 av de republikanska ledamöterna i representanthuset på någon annan kandidat än McCarthy. En handfull av dem hade på förhand högljutt varnat att de inte tänkte följa partiets linje, men att splittringen inom partiet var så stor var oväntat.

Av dem fick Andy Biggs flest röster i den första omgången, tio stycken, medan sex personer röstade på Jim Jordan och några andra fick en röst var.

I den andra omgången fick Jim Jordan från Ohio de 19 proteströsterna, men själva situationen förändrades inte. Jim Jordan själv röstade på McCarthy i båda omgångarna.

Eftergifter under helgen

Eftersom den republikanska ledningen på förhand visste att det fanns risk för ett svårt talmansval fördes förhandlingar med högerflygeln inom partiet under veckoslutet.

Enligt New York Times hade McCarthy bland annat gått med på diverse krav som minskar talmannens makt, inklusive att fem ledamöter i representanthuset när som helst kan kräva en omröstning för att fälla talmannen.

Kevin McCarthy i närbild; han är en medelålders man med grått hår.
Bildtext Kevin McCarthy är invald från Kalifornien. Han har misslyckats med att bli talman en gång tidigare.
Bild: Rod Lamkey / CNP / AOP

Varför är talmansposten viktig?

Representanthusets talman innehar det ämbete i USA som är viktigast näst efter presidenten och vice presidenten. Nancy Pelosi, som var talman medan demokraterna hade kontrollen över representanthuset, visade vilken maktposition det är.

Talmannen avgör vilka lagförslag som tas upp till omröstning och vilka förhör som prioriteras.

Den här gången handlar talmansomröstningen också och framför allt om makten inom det republikanska partiet. Eftersom republikanernas majoritet är tunn är det viktigt att talmannen har partiets ledamöter bakom sig, så att de lagförslag som partiet driver faktiskt får en majoritet bakom sig.

Källa: Reuters, AP, New York Times