Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige först ut med att tillåta tacklingar i damhockey – AIK-kaptenen Sara Säkkinen till Yle: "Regeländringen har rensat bort onödiga utvisningar"

Fågelperspektiv från en match mellan Kiekko-Espoo och HPK i damligan i ishockey.
Bildtext I den finländska ligan i ishockey för damer är tacklandet än så länge förbjudet. Arkivbild från en match mellan Kiekko-Espoo och HPK.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Tacklandet har varit förbjudet i damishockey i över 30 år. Nu har den svenska ligan valt att gå i en annan riktning. De första resultaten visar att de allvarliga skadorna kan ha blivit färre och spelet snabbare.

Sedan början av pågående säsong har tacklandet varit tillåtet i den svenska damishockeyligan SDHL. Det handlar om kanttacklingar i samma åkriktning.

Yle Urheilu tog tempen på frågan och kontaktade några finländska spelare i SDHL.

– Där man tidigare bara fått kila bredvid kanten, har regeländringen rensat onödiga utvisningar. Det här gör bra för damhockeyn, säger Sara Säkkinen, kapten i Solna-klubben AIK.

AIK-kaptenen Sara Säkkinen.
Bildtext AIK-kaptenen Sara Säkkinen anser, att 60 procent av ansvaret vid en tackling faller på den som tacklar, medan mottagararens ansvar i läget är 40 procent.
Bild: Daniel Ivarsson

Lagkamraten Saana Valkama anser att spelet på några månader inte har ändrats så mycket – spelarna har ännu inte lärt sig att utnyttja tacklingarna.

– Än så länge skiftar domarlinjen väldigt mycket - vad som är tillåtet och vad som inte är. Jag anser trots allt att linjen är mer enhetlig än tidigare, säger Ella Viitasuo i HV71 från Jönköping.

Luleåanfallaren Noora Tulus lade i början av säsongen märke till att många spelare tacklade ivrigt. Nu mera funderar hon inte just alls på frågan.

– Då damspelarna tenderar att vara av så olika storlekar, kan större spelare genom denna regeländring i större grad komma att utnyttja sina styrkor. De kan utnyttja sin storlek utan att tacklingslägena vore otydliga, säger Noora Tulus.

Allvarliga skadorna tycks ha blivit färre

Ett starkt argument för att tillåta tacklandet var minskandet av skador.

AIK:s huvudtränare Carl Wendt anser att de allvarliga skadorna nu har varit färre än tidigare samtidigt som spelet har blivit bättre och mer underhållande.

Forskare Mikael Swarén vid Högskolan Dalarna berättar att mängden hjärnskakningar minskat i och med att spelet blivit mer fysiskt.

Hälften av tränarna i finländska ligan stöder

I nuläget är Sverige det ändra landet som har tillåtit tacklingar i damhockey. De är förbjudna också i internationella matcher.

Nio av tio huvudtränare i den finländska ligan svarade på Yles fråga om tacklingarna. Fem tränare flaggade för tacklingarna, en motsatte sig medan tre inte hade en åsikt i ärendet.

Argumenten för var att spelet kan bli bättre och snabbare ifall tacklandet tillåts. Också domarlinjen kan bli tydligare.

Tränaren som röstade emot hävdar att nivåskillnaderna mellan spelarna är för stora för tillfället. Att fysiska färdigheter inte räcker till för tacklingsspel.

Tacklandet har inte alltid varit förbjudet

Tacklandet var tillåtet ännu i vid damernas första EM-turnering år 1989, men förbjöds inför VM-premiären följande år.

Enligt Jatkoaikas utredning från år 2021 hade damhockeyns regler tidigare varierat mellan länderna. Inför den första VM-turneringen år 1990 ville det internationella förbundet IIHF standardisera regelverket för att främja damhockeyns strävan att komma med i olympiska spelen.

Något som slutligen lyckades år 1998 i Nagano.

Artikeln är en bearbetad översättning av Heikki Ali-Hokkas artikel Ruotsissa sallittiin taklaaminen jääkiekon naisten pääsarjassa – ensimmäiset merkit muutoksen vaikutuksista ovat hyvät på Yle Urheilus webbplats.

Diskussion om artikeln