Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ögonläkare: Endast proffs borde få sälja fyrverkerier – för idrottsföreningar kan försäljningen vara en viktig inkomst

Människor tittar på fyrverkerier i Joensuu.
Bildtext Fyrverkerier borde begränsas menar många i Finland, men medborgarinitiativet som skapades för att åstadkomma en lagförändring föll i riksdagen under hösten.
Bild: Emilia Saukkonen / Yle

Överläkare Tero Kivelä vid ögonkliniken i Helsingfors vill att man begränsar försäljningen av fyrverkerier, men för idrottsföreningar skulle ett förbud kunna orsaka ett stort hål i budgeten.

Under nyårsnatten såg man hur fyrverkerier avfyras mitt i publikhavet och riktas mot andra människor. Ögonkirurgen och professorn Tero Kivelä säger till finska Yle att han gärna såg betydande begränsningar i vem som får köpa och sälja fyrverkerier. Då syftar Tero Kivelä framför allt på idrottsföreningar som ofta säljer fyrverkerier inför nyår.

– Man skulle tro att riksdagens skulle hitta andra sätt att stödja idrottsföreningarna på istället för att locka dem att sälja nyårsraketer, säger han.

Stort hål i plånboken

När Yle Västnyland ringer runt till olika idrottsföreningar i regionen visar det sig att det de facto inte är så vanligt att föreningarna tjänar pengar på just raketförsäljning.

Men i Ekenäs har Ekenäs Idrottsförening sålt fyrverkerier i många år och föreningens ordförande Niklas Busk menar att ett förbud skulle ha en betydande inverkan på föreningens budget.

– Försäljningen är en arbetskrävande uppgift, men i ren valuta är det en märkbar inkomstkälla, konstaterar han.

Man ser in i kameran.
Bildtext Ekenäs IF:s ordförande Niklas Busk säger att fyrverkeriförsäljningen innebär mycket arbete, men avkastningen är också bra.
Bild: Veronica Westerlund / Yle

Niklas Busk fortsätter med att konstatera att ifall fyrverkeriförsäljningen skulle förbjudas för icke-professionella skulle Ekenäs If gå miste om en av de största enskilda inkomstkällorna när det gäller olika produkter som föreningen säljer.

Försäljningen av julkalendrar under hösten genererar också inkomster, men fyrverkeriförsäljningen är viktig för föreningen säger Niklas Busk.

– Det är i och för sig inget nytt att man funderar på att begränsa försäljningen, men ifall det kommer ett förbud måste vi hitta någon annan inkomstkälla istället, säger han.

Kan ha stor betydelse för enskilda lag

I Lojo har fotbollsföreningen Lohjan Pallo (LoPa) inte sålt fyrverkerier som en förening i fjol, men enskilda lag har ändå samlat in pengar genom fyrverkeriförsäljning.

LoPas verksamhetsledare Sari Lahdelma säger att försäljningen inte spelar någon ekonomisk roll på föreningsnivå, men för de enskilda lagen kan försäljningen ha stor betydelse.

– Samtidigt har vi märkt att försäljningen också innebär dålig reklam. Bland annat på sociala medier har vi märkt att det finns många som motsätter sig försäljningen, säger hon.

Diskussion om artikeln