Larsmo och Pedersöre bland få kommuner med fler födda än döda 2022
I fjol fanns det endast 37 kommuner i Finland där antalet födda översteg antalet döda.
Det rapporterar tidningen Uusi Suomi och experten på regional utveckling Timo Aro, med hänvisning till Statistikcentralens preliminära siffror. Siffrorna gäller perioden januari–november.
Bland dessa 37 kommuner finns Larsmo, Pedersöre och Korsholm. Larsmo och Pedersöre når upp till de tio högsta platserna på listan. I Larsmo föddes ifjol 90 personer fler än vad som dog och i Pedersöre var siffran 63.
Klar etta i statistiken är Esbo med ett födelseöverskott på 1 270 personer. Sett till hela landet föddes över 15 000 personer färre än vad som dog.
Relaterat
Sari Essayah: Ateisterna hotar våra traditioner och vänstern vill bara låna pengar
Svenska Yle intervjuar partiernas ordförande inför valet.
Larsmobo inför valet: ”SFP är ett väldigt liberalt parti som kanske inte passar alla”
Larsmoborna brukar vara aktivast på att rösta i val.
Vaccinationsgraden verkar ha sjunkit – lägst är den i Österbotten
Vaccinationstäckningen är fortfarande god i Finland när det gäller vaccin som ingår i vaccinationsprogrammet för barn.
Täckningen för vissa vaccin har dock sjunkit något under de senaste två åren. De här uppgifterna framgår av det nationella vaccinationsregistret.
Andelen ovaccinerade bland barn födda 2020 har ökat något, till 1,4 procent nationellt. THL slänger dock in en brasklapp: Andelen ovaccinerade kan vara ett överestimat på grund av brister i registreringen av vaccinationer och/eller datainsamlingen.
Hur som helst utmärker sig Österbotten som det område som år efter år har lägst vaccinationsgrad. Ibland utmanas man av Åland. Av kommunerna i Österbotten är det genomgående Larsmo som har lägst vaccinationsgrad.
I Finland är det fortfarande mycket sällsynt att vara ovaccinerad. Barn anses ovaccinerade om de inte fått en enda dos rotavirus-, pneumokock-, MPR-, femvalent- eller fyrvalent vaccin.
Näs skola i Larsmo ska få moduler – skolan är för trång
Larsmo kommun växer stadigt och det syns bland annat i Näs skola som blivit för trång.
Som en tillfällig lösning planerar man hyra moduler, senast från och med höstterminen, i tre års tid med option för två år till.
– Vi vet att skolan är för liten med det antal elever som det är nu. Man var tvungen att ta ett beslut nu, annars blir hösten ohållbar, säger Alf Grankulla (KD), ordförande för nämnden för tekniska tjänster.
Totalytan för modulerna blir cirka 150 kvadratmeter och där ska bland annat finnas ett klassrum, ett grupprum och hälsovårdarutrymmen.
Enligt Grankulla har kommunen på gång en utredning vilka behov som finns gällande skolorna i kommunen för att hitta en mer långsiktig lösning.
Nämnden föreslår för kommunstyrelsen att man ska anta det billigaste anbudet, på 108 600 euro, för att hyra upprustade begagnade moduler i tre års tid.
Kommunala tomter går inte åt som förr: ”Om bara ränteläget lugnar ner sig kommer folk börja bygga”
Under 2022 delade Vasa stad ut märkbart färre tomter än tidigare. Liknande fenomen syns i flera kommuner.
Larsmo växer och investerar 10 miljoner euro i år – en ökande befolkning kräver satsningar
Larsmo kommun växer stadigt och fler invånare kräver också stora investeringar. I år satsar kommunen 10 miljoner i nya investeringar. Ett positivt problem, säger kommundirektör Gun Kapténs.