Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kesko: Bygglovsprocessen för Citymarket på Västra åstranden i Borgå är i gång

Uppdaterad 05.01.2023 05:38.
Arkitektskiss på stormarknad
Bildtext Så här ser arkitektskissen för Keskos projekt på Västra åstranden i Borgå ut. Tomten ligger intill Konstfabriken.
Bild: Kesko

Bolaget hoppas kunna börja bygga komplexet med bostäder, hotell och stormarknad i Borgå under 2023.

Planerna på en ny Citymarket och ett hotell på Västra åstranden i Borgå har dryftats i flera år och dragit ut på tiden några gånger.

I höstas hade Kesko som mål att lämna in bygglovsansökan under 2022.

Läget är bra, säger Mika Sivula, som är regiondirektör vid Kesko, nu till Yle Östnyland.

– Bygglovsprocessen är i gång och vi har gått igenom materialet med staden. Förhandlingarna fortsätter under årets början.

Kesko gjorde markundersökningar på Västra åstranden i oktober. Enligt Sivula dök inga överraskningar upp där.

– Området är en byggnadsteknisk utmaning eftersom det ligger på åstranden. Bland annat måste vi beakta risken för översvämningar och det har ganska stor inverkan på planerna.

Bland annat det här är orsaken till att förhandlingarna med byggnadstillsynen vid Borgå stad ännu fortsätter, säger Sivula. Kesko vill finslipa planerna.

Målet är att allt är klart 2025

Då Yle Östnyland senast intervjuade Mika Sivula i oktober pratade han optimistiskt om byggstart på åstranden redan nu under våren. Enligt Sivula går projektet vidare enligt den den uttänkta tidtabellen.

– Målet är att kunna börja bygga under det här året så att helheten skulle stå klar 2025, men det beror förstås på hur det går med bygglovet och hur länge det tar att få det.

Vid tomten planeras en fastighet på 15 000 kvadratmeter. I den ingår en ny stormarknad på 7 000 våningskvadratmeter, ett hotell med 50 rum, 49 nya bostäder och en 1 500 kvadratmeter stor parkeringshall med plats för omkring 200 bilar.

Prislappen ligger på ungefär 60 miljoner euro.

Mollgren: Ännu ingen ansökan om bygglov

Stadsplaneringschefen i Borgå, Dan Mollgren, bekräftar att staden har förhandlat med Kesko men säger att processen ännu är oavslutad.

Enligt Mollgren har den officiella bygglovsansökan ännu inte lämnats in.

Ansökan ska behandlas av den nytillsatta tillstånds- och tillsynsnämnden när ärendet är berett. Det här kan enligt Mollgren ske under vårvintern.

Artikeln har ändrats 5.1.2023 kl. 5.34: Tillagt stadsplaneringschef Dan Mollgrens kommentar.

Diskussion om artikeln