Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Senada Arnautovic tror inte på en framtid helt utan krig – trots att hon jobbar för fred

Senada Arnautovic
Bildtext Senada Arnautovic i sitt hem i Närpes.
Bild: Petter Sandelin / Yle

Senada Arnautovic är ordförande för Närpesnejdens fredsförening. Trots att hon jobbar för fred tror hon inte att det går att nå en framtid helt utan krig.

– Nej, det tror jag inte. Så länge världen har funnits har det varit krig.

Men kommer det att bli bättre då?

– Nej. Det tror jag inte heller. Så länge vi människor tänker att vi har rätt till ett bättre liv än någon annan, så kommer det inte att bli bättre. Det finns alltid folk som tycker sig ha större rättigheter än någon annan.

Ny podd: Petter söker meningen med livet

Petter Sandelin diskuterar livets djupa frågor tillsammans med gäster. I det här avsnittet pratar han och Senada Arnautovic om krig och varifrån hat kommer.

Kommer det alltid att finnas krig?

28:15
Varför hatar människor varandra?

Kom från Bosnien som 16-åring

Senada Arnautovic har själv upplevt krig. Hon var 16 då hon kom till Finland från bosnienkriget. Hon har sett hur ett samhälle delas upp i vänner och fiender. Hennes egna vänner befann sig plötsligt på olika sidor.

– Före visste jag inte vem som var serb eller kroat. Vi umgicks alla.

Han låtsades ta fram en kniv ur jackan.

― Senada Arnautovic om att leva som muslim vid krigsutbrottet.

Skämdes för sitt namn

Då krigspropagandan nådde staden skämdes hon för sitt muslimska förnamn Senada. Hon hade goda vänner, också personer med serbisk bakgrund, och tillsammans hittade de på ett nytt smeknamn som hon kunde använda utan att hennes bakgrund avslöjades. Hon uppskattade namnet mycket.

Hon minns speciellt hur en pojke på hennes nya skola reagerade då han plötsligt fick höra att hon egentligen hette Senada.

– Han frågade om jag var muslim, låtsades ta fram en kniv ur jackan och sa ”alla muslimer borde slaktas”.

De var unga, femton eller sexton år.

– Vi var bra vänner. Men när han sa det tänkte jag att han menar nog det där på riktigt, trots att han sa att han skojade.

Senada Arnautovic diskuterar krig, fred och varifrån hat kommer tillsammans med Petter Sandelin i podden Petter söker meningen med livet.