Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP:s Anders Adlercreutz vill att den nya försvarsministern aktivt jobbar för att Europa ska skänka pansarvagnar till Ukraina

Anders Adlercreutz
Bildtext Anders Adlercreutz är SFP:s representant i riksdagens försvarsutskott. Han och De Grönas Atte Harjanne anser att Ukraina behöver pansarvagnar för att kunna vinna kriget mot Ryssland.
Bild: Juha Kivioja/yle

Anders Adlercreutz (SFP) och Atte Harjanne (Grön) har fått mycket positiv feedback på initiativet att Europa tillsammans ska donera moderna Leopard 2-pansarvagnar till Ukraina.

Anders Adlercreutz säger sig ha fått mycket uppmärksamhet för sitt och Atte Harjannes gemensamma initiativ om att Europa borde donera tyska Leopard 2-pansarvagnar till Ukraina å det snaraste. Båda sitter i riksdagens försvarsutskott.

– Vi har fått enormt mycket respons och enormt positiv respons både nationellt och internationellt, säger Adlercreutz.

Adlercreutz säger att initiativet till att börja med uppmärksammades i Ukraina och i Östeuropa, sedan i Tyskland och i de nordiska länderna.

Ukraina borde få stridsvagnar så fort som möjligt

Riksdagsledamöterna Anders Adlercreutz (SFP) och Atte Harjanne (Gröna) skrev en gemensam insändare i Hufvudstadsbladet under julhelgen. Där föreslog de att flera europeiska länder gemensamt ska donera stridsvagnar till Ukraina.

De motiverade en gemensam europeisk donation med att vintern är här och därmed förändras krigsföringen. Dessutom ligger det enligt dem i Europas intresse att kriget slutar så snabbt som möjligt i en ukrainsk seger.

Men det skulle krävas snabba beslut för att pansarvagnarna ska hinna tas i bruk i vinter, speciellt som förarna skulle behöva utbildning i hur de fungerar. Dessutom skulle Ukraina behöva reservdelar och kunskap om hur pansarvagnarna ska underhållas.

”En Leopard 2-stridsvagn av tyskt ursprung skulle vara idealisk för detta ändamål”, skriver de i insändaren.

Pansarvagnar av den här typen används bland annat i Tyskland, Nederländerna, Sverige, Danmark, Spanien, Norge, Polen och Finland.

Finland har enligt Adlercreutz och Harjanne ungefär 200 stridsvagnar av den här typen. Adlercreutz säger att till Svenska Yle att det är Försvarsmakten som ska fatta beslut om Finland kan donera några fordon till Ukraina.

”Geografin begränsar våra möjligheter att överföra stora mängder av viktig utrustning som är i bruk”, står det i insändaren. Men det kan enligt Adlercreutz bli en ansenlig mängd stridsvagnar om flera länder donera några stycken.

Hoppas på regeringen och den nya försvarsministern

Att driva på en gemensam europeisk donation är enligt Adlercreutz regeringens sak. Han hoppas att Mikko Savola (C) som blir ny försvarsminister ska lyfta upp frågan till diskussion i Europa.

– Vi talar säkert med honom när han väl har inlett sitt arbete och hoppas att han ska förhålla sig positivt till det, säger Adlercreutz.

Varken försvarsminister Antti Kaikkonen (C) eller den tillträdande ministern Mikko Savola vill i det här skedet kommentera frågan för Svenska Yle.

Finland har tidigare donerat krigsmateriel till Ukraina. Försvarsmakten har inte velat gå ut med exakt vilken typ av materiel det handlar om, men det har inte varit någonting i den här storleksklassen.

USA har tidigare skänkt bepansrade fordon till Ukraina. Enligt Bloomberg överväger USA nu också att sända Bradley-stridsvagnar till Ukraina.