Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fredrik blandar religioner som passar honom: "Jag kallar mig sökare och häxa"

Fredrik Westblom i ett snöigt skogsparti
Bildtext Fredrik Westblom
Bild: Petter Sandelin / Yle

Kan man blanda religioner? Ja, svarar Fredrik Westblom. Han definierar sig som sökare och häxa, men har också kvar sin kristna tro.

– Man kan och får ha flera olika religioner. Man får tro på flera olika saker. Man får gå i kyrkan och finna glädje i det och nästa dag gå ut i skogen och utföra en wiccansk ritual.

Fredrik Westblom har en kristen uppväxt bakom sig.

– Jag har ett bra förhållande till kristendomen. Jag har gått i kyrkan och varit skriftskolledare.

Testade tolv religioner på ett år

För några år sedan figurerade Fredrik Westblom i rubrikerna med sitt projekt tolv religioner på ett år. Han ”testade” en religion per månad – från satanism och asatro till mormonism.

Podd: Petter söker meningen med livet

Petter Sandelin diskuterar livets djupa frågor tillsammans med gäster i en ny podd. I det här avsnittet pratar han om andlighet och döden tillsammans med Fredrik Westblom.

Häxa och kristen – kan man ha två religioner?

28:03

Vad kallar du dig i dag?

– Jag kallar mig för sökare och häxa. Sökare för att jag fortsättningsvis söker mig själv och häxa för att jag utövar magi.

För Fredrik Westblom är magi både fysiskt, mentalt och andligt. Det är en regim han följer för att åstadkomma förändring i livet.

– Det låter flummigt, men väldigt enkelt beskrivet så går jag in i ett rum, samlar mig själv, mediterar, andas, tänder ett ljus, lite rökelse och sitter och bara är närvarande i stunden.

Hur känns din andlighet?

– Som att jag inte längre är ensam.

Fredrik Westblom diskuterar andlighet och om man kan kombinera olika religioner tillsammans med Petter Sandelin i podden Petter söker meningen med livet.

Jag säger inte att det är sant. Det kan mycket väl vara att jag lurar mig själv, men jag accepterar också det

Fredrik Westblom om sin andlighet