Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs stadsdirektör gläds över de möjligheter som stålverket i Ingå innebär: ”Samarbete mellan kommunerna gynnar regionen”

Raseborgs stadsdirektör Petra Theman leende framför ett fönster.
Bildtext Raseborgs stadsdirektör Petra Theman valde att mejla sin kollega i Ingå i stället för att ringa, eftersom han troligtvis var nerringd efter att planerna på stålverket i Joddböle blev kända.
Bild: Minna Almark

Stålverket i Ingå skulle gynna Västnylands image på ett positivt sätt. Men bilden av en region byggs upp av betydligt mera än en nyhet, säger Raseborgs stadsdirektör Petra Theman.

I somras frågade Theman sin kollega Robert Nyman vad Ingå kommuns prioritet nummer ett var. Svaret blev kort och gott Joddböle.

– Då tänkte jag att det nog var något på gångs, men det är klart att sådant här förbereds i ganska små kretsar, konstaterar Theman.

Efter att nyheten briserade i tisdags har Petra Theman varit i kontakt med Nyman per mejl och meddelat att Raseborg står till förfogande ifall det behövs.

– För kommunsektorn är de svåraste tiderna ofta då det sker snabba förändringar åt något håll. Det gäller att anpassa servicenivån och att tänka på allt, så det innebär nog en hel del utmaningar.

Vi har kunnande från tidigare, motsvarande industrier och vi har yrkesutbildning som är väldigt flexibel

― Raseborgs stadsdirektör Petra Theman

Infrastrukturen måste förbättras

Om stålverket i Joddböle i Ingå blir av kommer det att innebära nya möjligheter för hela regionen.

Raseborg, Ingå och Hangö samarbetar redan nu kring bland annat sysselsättningsfrågor och service som gäller näringslivet. Den här typen av samarbete gynnar regionen om stålverket blir av, konstaterar Theman.

– Vi gör mycket tillsammans och jobbar som en region.

För Raseborgs del kommer stålverket främst att ha följder för sysselsättningen, utbildningen och infrastrukturen, fortsätter hon.

– Vi har kunnande från tidigare, motsvarande industrier och vi har yrkesutbildning som är väldigt flexibel när det gäller att tänka på vilken utbildning som gynnar våra industrier regionalt.

Stålverksplanerna innebär också en orsak att sätta i en ny växel när det gäller att lobba för infrastrukturen i regionen.

Dels måste riksväg 25 och stamväg 51 vidareutvecklas så att de motsvarar behovet från trafiken som rullar på dem. Dels ger planerna i Ingå mera tyngd i förhandlingarna kring kustbanans framtid.

Joddböle hamn- ohc industriområde i Ingå fotograferat från luften.
Bildtext Stålverket planeras på det område där kolkraftverket tidigare var.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Ingen massiv inflyttning till Raseborg

Enligt de nuvarande uppskattningarna skulle stålverket i Ingå ge jobb åt 1 200 personer. Ingå ligger mitt i Västnyland och man kan pendla till kommunen från flera olika håll.

Theman förväntar sig ändå inte att inflyttningen till grannkommunen Raseborg påverkas speciellt mycket om planerna på stålverket blir av.

– Till viss mån kan det flytta folk till Svartå och Karis, men jag förväntar mig inte någon enorm inflyttning.

Om planerna blir av kan de i viss mån påverka hur staden satsar på våningshus och servicenätet i till exempel Karis, påpekar Theman.

Vi måste kunna se möjligheter i den här förändringen. Om inte vi i Norden klarar av det, så vem ska i så fall göra det?

― Petra Theman

Finland gynnas av den gröna övergången

Petra Theman tillträdde som Raseborgs stadsdirektör i juli. I sitt tidigare jobb på utrikesministeriet arbetade hon bland annat med Finlandsbilden.

Theman menar att stålverket definitivt stöder det som man har jobbat med i många år, det vill säga att Finland gynnas av den gröna övergången.

– Vi måste kunna ta till vara på det och se möjligheter i den här förändringen. Om inte vi i Norden klarar av det, så vem ska i så fall göra det?

Meningen är att stålverket ska producera fossilfritt stål. Enligt Theman är det en bra sak att ha en konkret case när man marknadsför Finland och regionen som en föregångare när det gäller fossilfri industri. Men hon påminner också om att bilden av en region bygger på mycket mer än en nyhet.

– Det är handlar om betydligt längre processer och där har vi mycket på gångs när det gäller cirkulär industri och cleantech.

Raseborgs stadsdirektör Petra Theman om planerna på ett stålverk i Ingå

5:28

Diskussion om artikeln